Επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η περίοδος των γιορτών υποτίθεται ότι είναι η πιο χαρούμενη του χρόνου, αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτή με το εντονότερο στρες.
Σε μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ούτε καν ο ένας στους τέσσερις από εμάς δεν μπορεί να την απολαύσει. Και αυτό διότι νιώθει έντονο στρες για χίλιους δυο λόγους, που κυμαίνονται από τις αυξήσεις των τιμών έως τα άσχημα βιώματα παρελθόντων ετών.
Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν σε 1.007 ενήλικες εθελοντές, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU). Όπως διαπίστωσαν, οι συνθήκες που επικρατούν εφέτος δημιουργούν έντονο στρες που επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική διάθεσή μας.
Στην πραγματικότητα, οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι ανησυχούν για τις διεθνείς εξελίξεις και το 75% για την ακρίβεια και τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνουν στις γιορτές.
Περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν για την αύξηση στα κρούσματα γρίπης, κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Και το 44% νιώθουν στρες από τα άσχημα βιώματα που είχαν στις γιορτές κατά το παρελθόν.
Προσπαθούμε πάρα πολύ
«Οι γιορτές υποτίθεται ότι είναι ευκαιρία για την οικογένεια και τους φίλους να βρεθούν όλοι μαζί. Υποτίθεται επίσης ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούμε και να αρχίσουμε με ανανεωμένες δυνάμεις τη νέα χρονιά. Στην πραγματικότητα, όπως, είναι περίοδος έντονου στρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο OSU.
Όπως εξήγησε, προσπαθούμε πάρα πολύ να συμβαδίζουμε με το πνεύμα της εποχής. Απείρως καλύτερα θα ήταν να θυμηθούμε τι σήμαιναν για εμάς οι γιορτές όταν μεγαλώναμε σε εποχές που τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.
«Είναι απίθανο να θυμηθείτε τα δώρα ή τα φαγητά που τρώγατε», λέει. «Μάλλον τη χαρά από τις στιγμές με τους αγαπημένους σας ανθρώπους θα νοσταλγήσετε».
Τι μπορείτε να κάνετε
Αυτή η απλότητα και η νοσταλγία μπορεί να είναι τώρα η σωτηρία μας. «Αντισταθείτε στο στρες της εορταστικής περιόδου κάνοντας ένα βήμα πίσω», συνιστά. «Δείτε αντικειμενικά τα πράγματα και εστιάστε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
- Θα κάνετε τον προγραμματισμό σας με βάση τις δυνατότητές σας και όχι με βάση τα «πρέπει» που έχετε στο μυαλό σας. Έτσι θα μειώσετε το στρες που νιώθετε για τις τιμές.
- Θα μειώσετε τον χρόνο που βλέπετε και διαβάζετε ειδήσεις (ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την αγωνία σας για τις διεθνείς εξελίξεις
- Θα κάνετε τους απαιτούμενους εμβολιασμούς (π.χ. για γρίπη, κορωνοϊό). Επίσης θα παίρνετε μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις (π.χ. χρήση απολυμαντικών, καλό πλύσιμο των χεριών). Έτσι θα μειώσετε το στρες που νιώθετε για τις ιώσεις της εποχής.
- Θα κάνετε σχέδια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα απρόοπτα. Να έχετε πάντοτε κατά νου ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και παρεμποδιστεί το αρχικό σας.
Καλό είναι επίσης να βλέπετε με κριτικό μάτι τις διαφημίσεις, ώστε να διαλέγετε ό,τι πραγματικά χρειάζεστε και μπορείτε να αγοράσετε. Να θυμάστε ότι είναι μάλλον ουτοπικές οι σκηνές της απόλυτης οικογενειακής ευτυχίας γύρω από ένα υπερφορτωμένο τραπέζι. Η πραγματικότητα είναι η ευτυχία από τη συνύπαρξη με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, καταλήγει η ειδικός.