Να «ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε», θα κληθούμε τα προσεχή χρόνια, καθώς η Βρετανική εταιρεία 3D Bio-Tissues που εδρεύει στο Νιούκαστλ, η οποία πριν από τρεις μήνες δημιούργησε σε εργαστηριακές συνθήκες ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με ίδια όψη, υφή και γεύση με το φυσικό, ανακοίνωσε τώρα ότι έφτιαξε το πρώτο… εργαστηριακό ψαρονέφρι.
Οι ερευνητές της εταιρείας παρουσίασαν ένα κομμάτι χοιρινού κρέατος 33 γραμμαρίων που δημιούργησαν στο εργαστήριο το οποίο μαγείρεψαν μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια το δοκίμασαν αναφέροντας όπως και στην περίπτωση του φιλέτου ότι έχει την ίδια γεύση, υφή και οσμή με το φυσικό.
Η εταιρεία αναζητά συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων ώστε να φτάσουν τα τεχνητά της κρέατα στα σούπερμαρκετ χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη γνωστή την τιμή που θα φτάσουν τα προϊόντα αυτά στα ράφια.
Η δημιουργία κρέατος σε εργαστηριακές συνθήκες υπόσχεται μια ηθική αλλά και οικολογική επανάσταση αφού δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και παράλληλα θα σταματήσει η βιομηχανία της κτηνοτροφίας να αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς μέθοδοι δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο με την καλλιέργεια κυττάρων από ένα μικρό δείγμα που έχει ληφθεί ανώδυνα από κάποιο ζώο.
Έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον.
Οι πρώτες απόπειρες δεν είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα όσον αφορά την όψη, την υφή και τη γεύση αλλά όσο περνά ο καιρός οι μέθοδοι δημιουργίας βελτιώνονται και κάθε νέο τεχνητό κρέας που κάνει την εμφάνιση του πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο φυσικό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.