ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ξεχνάτε συχνά; – Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Η απώλεια της μνήμης δεν χρειάζεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γήρατος

Ξεχνάτε συχνά; – Πέντε αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να μιλά για κάτι και ύστερα από λίγο να το ξεχνά; Ή να μπαίνει σε ένα δωμάτιο και να μην θυμάται τι ήθελε να κάνει; Παραδεχτείτε το, αρκετές.

Κι αν τα παραπάνω παραδείγματα είναι συνηθισμένα και συμβαίνουν σε όλους, υπάρχουν κι άλλα πιο σοβαρά που δείχνουν πως η μνήμη μας εξασθενεί. Μάλιστα, ο εγκέφαλος του ανθρώπου συρρικνώνεται κατά μέσο όρο 5% ανά δεκαετία μετά τα 40. Πράγμα που μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Κι αν νομίζετε πως αυτό δεν σας αφορά, επειδή δεν ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ή επειδή δεν έχετε κάποια ένδειξη, μάθετε πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 2020 σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν ή είχαν Alzheimer ή άλλο τύπο άνοιας και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο μέλλον.

Η απώλεια της μνήμης, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γήρατος. Για την ακρίβεια, συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητα μπορούν να την αποτρέψουν.

Σύμφωνα με τον Marc Mistein, ειδικό στην υγεία του εγκεφάλου με διδακτορικό στη Βιοχημεία και έρευνες στη γενετική και τη νευροεπιστήμη, η διατήρηση των παρακάτω πέντε συνηθειών είναι πολύ σημαντική.

Ο ποιοτικός ύπνος
Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι με υπνική άπνοια ή προβλήματα ύπνου βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας μνήμης 10 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο του πληθυσμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους ένας ύπνος 7 με 10 ώρες κάθε νύχτα είναι ό,τι χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους.

Ο ειδικός προτείνει τα παρακάτω tips για να μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα:

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
Κλείστε όλες τις οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο.
Υιοθετήστε μια χαλαρωτική συνήθεια πριν από τον ύπνο. Μπορείτε να ακούτε μουσική ή να κάνετε διαλογισμό.
Βγείτε έξω και ελάτε σε επαφή με το φως της ημέρας όσο πιο σύντομα μπορείτε με το πρωινό ξύπνημα.

Η σωστή διατροφή
Γνωρίζετε πολύ καλά πως η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στην ορθή λειτουργία του οργανισμού εν γένει. Ο ειδικός προτείνει να έχετε στο πιάτο σας ένα «ουράνιο τόξο», δηλαδή να συμπεριλαμβάνετε στη διαίτά σας τροφές από όλες τις θρεπτικές διατροφικές ομάδες.

Ο ίδιος αγοράζει πάντα:

Ψάρια, πλούσια σε Ω3
Ανάλατους ξηρούς καρπούς
Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
Φρούτα και
Αβοκάντο.
Αναφορικά με τις συσκευασμένες τροφές ο ίδιος ακολουθεί έναν κανόνα: «Αν στη συσκευασία αναγράφονται πάρα πολλά υλικά, των οποίων δεν γνωρίζω καν την ονομασία, τότε το αποφεύγω. Όπως και κάθε τι που έχει ως πρώτο υλικό τη ζάχαρη».

Όχι στο κάπνισμα
Οι καπνιστές κινδυνεύουν κατά 30% περισσότερο να αναπτύξουν κάποιας μορφής άνοια, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Και βάζουν στον ίδιο κίνδυνο και τους παθητικούς καπνιστές. Πέρα από το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, τη μνήμη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και η μυρωδιά του τσιγάρου που μένει στα ρούχα, καθώς αυτά τα υπολείμματα που μένουν στα ρούχα εκλύουν χημικά που είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Ναι στις κοινωνικές επαφές
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι γύρω στα 55 έτη που συμμετείχαν σε δείπνα ή άλλες κοινωνικές δεξιώσεις κινδύνευαν λιγότερο να χάσουν τη μνήμη τους. Σε αυτό συνέβαλε η κοινωνικοποίησή τους. Για να μειώσετε το αίσθημα της μοναξιάς, πέρα από ομαδικές δραστηριότητες μπορείτε να ευχηθείτε σε κάποιον «καλή τύχη» ή να τηλεφωνήσετε σε ένα πρόσωπο στο οποίο έχετε καιρό να μιλήσετε ή να προσφέρετε κάτι χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα, ακόμα και ένα κομπλιμέντο. Μέσα από τις μικρές αυτές πράξεις ευγένειας, αυξάνεται τα επίπεδα των ορμονών που λειτουργούν θετικά για τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και ενδορφίνη.

Συνεχής εκπαίδευση
Όχι δεν εννοούμε να μη σταματήσετε ποτέ να πηγαίνετε σε σχολεία και πανεπιστήμια (εκτός αν αυτό θέλετε). Σίγουρα μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας λύνοντας Sudoku και σταυρόλεξα, αλλά το ίδιο μπορείτε να κάνετε μαθαίνοντας νέα πράγματα, νέες δραστηριότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ειδικός μάλιστα προτείνει να προσεγγίζετε κάθε τι καινούριο, όπως και με τη γυμναστική. «Σκεφτείτε πως θέλετε να γυμνάσετε κάθε μικρό μυ και κύτταρο του εγκεφάλου σας».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.