Όσοι καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς, ιδίως καρύδια και φιστίκια, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική έρευνα, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση των ξηρών καρπών με την υγεία της καρδιάς.
Για τις ανάγκες της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία 210.000 ανθρώπων για μια περίοδο έως 32 χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν φιστίκια δύο ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.
Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Μάρτα Γκούας-Φερέ.