Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη έχει επικρατήσει σε ποσοστό 75%, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, η μετάλλαξη Omicron 2 του κορωνοϊού.
Όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, χαρακτηριστικό είναι ότι, πλέον, «σχεδόν έχει εκτοπιστεί η μετάλλαξη ΒΑ.1 και έχουμε την μετάλλαξη ΒΑ.2, δηλαδή την Omicron 2», την ώρα που το επίπεδο του ιικού φορτίου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο.
«Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως καταλαβαίνουμε και από την καθημερινότητά μας, ότι πολλοί συνάνθρωποί μας νοσούν, όμως σε πολύ πιο ήπια μορφή γιατί είναι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ουσιαστικά είμαστε σε μία εντελώς διαφορετική κανονικότητα, η οποία προσομοιάζει με την κλασική, όμως ο ιός είναι εδώ, πολύ πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο νοσηρός. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να διατηρούμε την μάσκα προστασίας σε πολυσύχναστους χώρους αλλά και την αντισηψία στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Σημείωσε δε, ότι «επειδή η συμπεριφορά των ιών αυτών είναι τέτοια, είναι πιθανόν στο μέλλον να έχουμε και μία νέα μετάλλαξη».
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 2.634 νέα κρούσματα, όμως στην πραγματικότητα «τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από υπερδιπλάσια από αυτά που εντοπίζονται και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που είτε δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα, είτε δεν κάνουν τεστ», καταλήγει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Σημειώνεται ότι, η -ακόμη πιο μεταδοτική- παραλλαγή του ιού εντοπίζεται στα λύματα από τις 24 Φεβρουαρίου και την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό της ανήλθε στο 75%. Σημαντική είναι, επίσης, η άνοδος του συνολικού ιικού φορτίου σε εβδομαδιαία βάση και ταυτίζεται με τον ρυθμό ανόδου της Omicron 2.