Το λέμφωμα παχέος εντέρου είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που συχνά ανιχνεύεται μόνο αφότου έχει ήδη φτάσει σε πιο προχωρημένα στάδια.

Πόσο σοβαρό είναι το λέμφωμα παχέος εντέρου;

Το λέμφωμα παχέος εντέρου είναι εξαιρετικά σοβαρό και δυνητικά απειλητικό για τη ζωή. Το μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα Β (DLBCL) είναι η υποομάδα του λεμφώματος που εμφανίζεται συχνότερα στο παχύ έντερο. Αποτελείται από κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και είναι πιο επιθετικά από άλλα λεμφώματα κυττάρων τύπου Β.

Επιπλέον, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αν και το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται χάρη στις βελτιωμένες μεθόδους ανίχνευσης και θεραπείας, εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή κατάσταση.

Είναι το λέμφωμα το ίδιο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Το λέμφωμα παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου του παχέος εντέρου και ξεκινά από τους λεμφαδένες.

Λέμφωμα είναι ένας γενικός όρος για τον καρκίνο που ξεκινά στο λεμφικό σύστημα. Πολλοί τύποι καρκίνου μπορούν να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες, αλλά μόνο εκείνοι που ξεκινούν από τον λεμφικό ιστό θεωρούνται λέμφωμα.

Λεμφοειδείς ιστοί υπάρχουν σε όλο το σώμα, επιτρέποντας στο λέμφωμα να σχηματιστεί σε πολλά σημεία. Το λέμφωμα που σχηματίζεται στο παχύ έντερο είναι πολύ σπάνιο και αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λέμφωμα παχέος εντέρου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται αφότου έχει ήδη σχηματιστεί ένας όγκος. Αυτά μπορεί να είναι:

  • κοιλιακός πόνος
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • γαστρεντερική αιμορραγία ή αιματηρά κόπρανα
  • ναυτία και έμετος (εάν υπάρχει απόφραξη)

Ωστόσο, ένας τρόπος με τον οποίο το λέμφωμα παχέος εντέρου διαφέρει από άλλους τύπους καρκίνων του παχέος εντέρου είναι ότι η απόφραξη και οι διατρήσεις του εντέρου είναι σπάνιες, καθώς οι όγκοι είναι εύκαμπτοι και μαλακοί.

Λέμφωμα παχέος εντέρου: Θεραπεία

Δεν υπάρχει μια τυπική θεραπεία για το πρωτοπαθές λέμφωμα του παχέος εντέρου, διότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες (όπως τα συμπτώματά σας και το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος) πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η θεραπεία για το λέμφωμα στο παχύ έντερο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • χημειοθεραπεία
  • ακτινοβολία
  • χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απόφραξη, διάτρηση ή αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί είναι σε θέση να το διαγνώσουν πριν από την επέμβαση και να το θεραπεύσουν με χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

Εάν υπάρχει όγκος που πρέπει να αφαιρεθεί, οι γιατροί αφαιρούν συχνά το τμήμα του παχέος εντέρου με τον όγκο και στη συνέχεια επανασυνδέουν τα δύο άκρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η ακτινοβολία για να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού νέων όγκων.

Λέμφωμα παχέος εντέρου: Προσδόκιμο επιβίωσης

Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά τόσο καθυστερημένα, τα μισά από τα λεμφώματα του παχέος εντέρου δεν διαγιγνώσκονται πριν το στάδιο 4. Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό ο καρκίνος να έχει ήδη δώσει μετάσταση σε άλλα όργανα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιτυχή θεραπεία.

Μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών έδειξε ότι όταν χρησιμοποιούνται μαζί, η χειρουργική επέμβαση και η χημειοθεραπεία αύξησαν τους μέσους χρόνους επιβίωσης από 3 σε 4,5 χρόνια. Χωρίς χημειοθεραπεία, τα ποσοστά υποτροπής μετά την επέμβαση ήταν επίσης υψηλότερα.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το 83% των ασθενών με λέμφωμα παχέος εντέρου έζησε για 10 ή περισσότερα χρόνια εάν το λέμφωμα δεν είχε εξαπλωθεί ή δεν είχε δώσει μεταστάσεις και η χειρουργική επέμβαση ακολουθούνταν από χημειοθεραπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!