Παγκοσμίως το 25% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 20 ετών είναι παχύσαρκοι. Περισσότερο από το 65% όσων έχουν 1ου ή 2ου βαθμού παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 30 έως 40), έχουν λίπος στο συκώτι (λίπωση ή στεάτωση).
Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έχουν νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 40) υπερβαίνει το 90%.
Ειδικά στους ασθενείς με παχυσαρκία που ταυτοχρόνως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεάτωση ανευρίσκεται σχεδόν στο σύνολο (100%) των ασθενών, αναφέρει ο ηπατολόγος Ιωάννης Σ. Κοσκίνας, διευθυντής του Ηπατολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Όπως εξηγεί, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να συσσωρευθεί λίπος στο ήπαρ είναι ποικίλοι και συμπεριλαμβάνουν:
Τι κινδύνους ενέχει η παρουσία λίπους στο ήπαρ
Η φυσική πορεία της στεάτωσης στη πλειονότητα των ασθενών είναι χωρίς συνέπειες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν εξελίσσεται σε σοβαρή ηπατική νόσο, ενώ υποστρέφεται μετά από απώλεια βάρους, αναφέρει ο κ. Κοσκίνας.
Εν τούτοις, σε ποσοστό 20-30% των ασθενών η χρόνια παρουσία λίπωσης/στεάτωσης δημιουργεί φλεγμονή στο ήπαρ (λέγεται στεατοηπατίτιδα) που συνοδεύεται από ανάπτυξη ίνωσης (ουλών).
Το επακόλουθο είναι η διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος (κίρρωση) και της λειτουργίας του. Ενδέχεται επίσης να αναπτυχθεί καρκίνος του ήπατος (ηπατοκυτταρικός καρκίνος – ΗΚΚ).
Ο χρόνος ανάπτυξης σοβαρής ίνωσης/κίρρωσης σε ασθενείς με στεατοηπατίτιδα υπολογίζεται σε 10-15 χρόνια.
Η διάγνωση
Το συσσωρευμένο λίπος στο ήπαρ (απλή λίπωση) μπορεί εύκολα να εντοπισθεί με το υπερηχογράφημα ήπατος, που έχει ικανοποιητική ευαισθησία και ειδικότητα.
Είναι επίσης εφικτή η ποσοτικοποίηση του λίπους στο ήπαρ με μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο αυτή δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και την καθημερινή κλινική πράξη. Μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί στις κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στα φάρμακα.
Οι βιοχημικές (αιματολογικές) εξετάσεις του ήπατος μπορεί να είναι συνεχώς φυσιολογικές. Στην πραγματικότητα, μόνο το 20-40% των ασθενών με λιπώδες ήπαρ παρουσιάζουν αυξημένες τρανσαμινάσες (AST/ALT). Συχνά η μοναδική ύποπτη διαταραχή είναι η αυξημένη γGT . Όλες οι άλλες εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές.
Ένα ιδιαίτερο, αλλά μη-ειδικό εύρημα, είναι η αυξημένη φεριττίνη στο 53-62% των πασχόντων, που όμως δεν συσχετίζεται με την εναπόθεση σιδήρου στον οργανισμό.
Η αξιολόγηση του σταδίου της ίνωσης
Υπάρχει επίσης δυνατότητα να αξιολογηθεί το στάδιο της ηπατικής νόσου (ίνωσης) με μη-επεμβατικό τρόπο (βιοψία). Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά μαθηματικά μοντέλα (NAFLD fibrosis score και FIB-4 score), τα οποία χρησιμοποιούν απλές κλινικές και εργαστηριακές παραμέτρους.
Μπορεί επίσης να γίνει ελαστογραφία του ήπατος. Αυτή είναι μία εύκολη, απλή αλλά σημαντική εξέταση για την αξιολόγηση και την εξέλιξη του σταδίου της ίνωσης. Με βάση τα αποτελέσματα της ελαστογραφίας σε kPa οι ασθενείς ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές αντιστοιχούν το στάδιο/βαθμό της ηπατικής ίνωσης που καθορίζει την φυσική πορεία και εξέλιξη της ηπατικής νόσου. Είναι οι εξής:
Πώς αντιμετωπίζεται
Για να αντιμετωπιστεί η λίπωση στο ήπαρ συνιστώνται γενικά μέτρα, ειδικά μέτρα και σε επιλεγμένα περιστατικά βαριατρική επέμβαση. Η θεραπεία προς το παρόν εστιάζεται στους παράγοντες κινδύνου για συσσώρευση λίπος στο ήπαρ και συμπεριλαμβάνει:
Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες με πολλά φάρμακα μόνα ή σε συνδυασμό και με διαφορετκούς στόχους. H χρήση GLP-1R αγωνιστών και αναστολέων SGLT2 σε ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη και στεάτωση/στεατοηπατίτιδα συσχετίζεται με:
Τα φάρμακα αυτά πρέπει να αποτελούν κύριες θεραπευτικές επιλογές σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη και στεάτωση/στεατοηπατίτιδα.
Η συχνότητα της παρακολούθησης
Σε ασθενείς με στεάτωση/στεατοηπατίτιδα η παρακολούθηση πρέπει να είναι ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται συμμετοχή ιατρών πολλών ειδικοτήτων για την παρακολούθηση και θεραπεία:
Οι ασθενείς με κίρρωση πρέπει να υποβάλλονται ανά 6μηνο σε υπερηχογράφημα ήπατος για την επιτήρηση και πρώιμη διάγνωση πιθανής κακοήθειας. Πρέπει επίσης να παρακολουθούνται τακτικά από τον ηπατολόγο ιατρό για τις επιπλοκές της.
Τέλος, οι ασθενείς με ίνωση μετρίου ή σημαντικού βαθμού πρέπει να παρακολουθούνται από τον ειδικό για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στις γενικές και ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, την αξιολόγηση της εξέλιξης της ηπατικής νόσου και την πιθανή ένταξη σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.