Ζωή με δόσεις δίνει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη καθώς σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για την πιθανότητα χορήγησης και 4ης δόσης εμβολίου από το φθινόπωρο για να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος!
Έτσι σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση αποκάλυψαν ότι «Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση»
Η κυρία Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης είπε ότι «μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες.
«Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση» σημείωσε και επανέλαβε ότι η προστασία που προσφέρει η γ’ δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο!
Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς οδεύουμε προς την κορύφωση του νέου κύματος που έφερε η «Omicron 2».
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης.
«Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.
Η κυρία Γκάγκα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα αντιικά χάπια καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Για το μονοκλωνικό της AstraZeneca είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.
Από την πλευρά του αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «τουλάχιστον 10 self test έχει κάνει ο καθένας από μας στη χώρα»,ενώ απέδωσε στον εμβολιασμό το χαμηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αριθμοί όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους» για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.
Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα προβλέπουμε ύφεση τους επόμενους έναν με δύο μήνες.