Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια συνήθως υποχωρεί μόνο του μετά από μία ή δύο ημέρες.

Αν διαρκέσει περισσότερο, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρότερη πάθηση για τα μάτια σας.

Τι προκαλεί τα πρησμένα μάτια;

– Συνήθως οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια εμφανίζονται αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, αν έχουμε άγχος ή αν έχουμε αφυδατωθεί.

– Επίσης, το έντονο κλάμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

– Το πρήξιμο τείνει επίσης να εμφανίζεται πιο συχνά καθώς γερνάμε, αφού χάνουμε τη σφριγηλότητα του δέρματος και των μυών γύρω από τα μάτια μας.

– Μεγάλο ρόλο μπορούν να παίξουν και τα γονίδια, δηλαδή «κληρονομήσατε» τις «σακούλες» από κάποιον στην οικογένειά σας.

– Άλλες αιτίες μπορεί να είναι κάποια αλλεργία, η επιπεφυκίτιδα, το χαλάζιο, ένας τραυματισμός ή κάποια μόλυνση.

Νόσος του Graves: Επίσης γνωστή ως οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς, η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή του ματιού.

Νεφρική ανεπάρκεια: Όταν ένας ή και οι δύο νεφροί σας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν μόνοι τους. διαρρέεται πολλή πρωτεΐνη στα ούρα σας, με αποτέλεσμα να πρήζεστε ακόμη και στα μάτια.

Πώς να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα μάτια σας από το πρήξιμο.

Ξεπλύνετε με κρύο νερό

Αν το πρήξιμο οφείλεται σε αλλεργία ή έκκριση λόγω μόλυνσης των ματιών, ξεπλύντε με δροσερό νερό για να ανακουφιστείτε.

Κρύες κομπρέσες

Αγγούρια στα μάτια; Κι όμως δουλεύει!

Το αγγούρι διαθέτει ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που προσφέρουν ανακούφιση, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ ενισχύει τη συστολή των αγγείων, μειώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Πέρα από αγγούρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετσέτες βρεγμένες με κρύο νερό, μια παγοκύστη ή μια σακούλα με κατεψυγμένο αρακά.

Άλλοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πρηξίματος είναι τα φακελάκια τσαγιού και ακόμη και τα κρύα κουτάλια.

Οφθαλμικές σταγόνες

Αν έχετε αλλεργίες χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες. Σε περίπτωση όμως που περιέχουν κορτιζόνη πρέπει να προσέχετε και να τις χρησιμοποιείτε μόνο αν σας το πει ο γιατρός σας.

Κρέμες ματιών (και για αιμορροΐδες)

Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης δέρματος που είναι ειδικά φτιαγμένα για την περιοχή των ματιών και συνήθως περιέχουν καφεΐνη, ρετινόλη ή άλλα συστατικά που μειώνουν το πρήξιμο.

Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα για αιμορροΐδες; Οι περισσότερες κρέμες για αιμορροΐδες περιέχουν υδροκορτιζόνη ή φαινυλεφρίνη.

Η υδροκορτιζόνη είναι ένα τοπικό στεροειδές που μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Αν και μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από τις «σακούλες», η μακροπρόθεσμη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση ή σε αποχρωματισμό του δέρματος. Η φαινυλεφρίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που παίρνετε ήδη.

Αποφύγετε καλλυντικά που μπορεί να σας ερεθίσουν

Ορισμένα προϊόντα ματιών, όπως μάσκαρα, σκιές ματιών και κρέμες ματιών μπορεί να παρασκευάζονται με αρώματα και χημικά που συχνά μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας και το περιβάλλον δέρμα.

Μην φοράτε φακούς επαφής

Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό θα ήταν να μην τους φορέσετε σήμερα αν τα μάτια ή τα βλέφαρά σας είναι πρησμένα.

Περιορίστε το αλάτι

Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα γενικά κάνει κακό στην υγεία σας και πρέπει να το κόψετε. Αν χρειάζεστε ακόμη ένα κίνητρο, το κάπνισμα οδηγεί σε απώλεια κολλαγόνου κάνοντας το δέρμα μας λιγότερο λαμπερό και τα μάτια μας να πρήζονται πιο εύκολα.

Κοιμηθείτε καλά

Αν οι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα έντονης κούρασης, το κόλπο είναι απλό. Κοιμηθείτε καλά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πρησμένα μάτια είναι ένα από τα σημάδια ότι έχετε ταλαιπωρηθεί και χρειάζεστε ξεκούραση. Γι’αυτό βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, κάντε ένα διάλειμμα και κοιμηθείτε καλά το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες.