Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες.
Μάλιστα, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά έντονη ή παρατεταμένη για να έχει αποτελέσματα τόνωσης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μελέτη εξέτασε σαρώσεις εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία (MRI) σε 10.125 άτομα, διαπιστώνοντας ότι όσοι δήλωσαν ότι ασχολούνταν τακτικά με κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα, τρέξιμο ή αθλήματα) είχαν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτές οι περιοχές περιελάμβαναν τον μετωπιαίο λοβό «λήψης αποφάσεων» και τον ιππόκαμπο: ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι σημαντικό για τον τρόπο αποθήκευσης και χειρισμού των αναμνήσεων.
Η μελέτη μέτρησε επίσης τον συνολικό όγκο της φαιάς ουσίας κάθε εγκεφάλου, η οποία τον βοηθά να επεξεργαστεί πληροφορίες.
«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως τα 4.000 βήματα την ημέρα, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα συχνά προτεινόμενα 10.000 βήματα, καθιστώντας τον πιο εφικτό στόχο για πολλούς ανθρώπους», είπε ο ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας, δρ. David Merrill από το PBHC.
Αν και το μέγεθος του εγκεφάλου δεν υποδηλώνει αυτόματα βελτιωμένη λειτουργικότητα, συχνά λαμβάνεται ως καλός δείκτης αλλαγών στις γνωστικές ικανότητες. Επειδή γνωρίζουμε τι ακριβώς ρόλο παίζουν αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μνήμη και η μάθηση μπορεί να ενισχυθούν μέσω της τακτικής άσκησης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η τακτική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τις νευρολογικές λειτουργίες, όπως ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου) και αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που διατηρούν υγιείς τους νευρώνες.
Και αυτό φυσικά γίνεται πιο σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Θεωρείται ότι στους μεγαλύτερους σε μέγεθος εγκεφάλους καθυστερεί η γνωστική έκπτωση που συνοδεύεται από καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων δραστηριότητας και χαμηλότερου κινδύνου άνοιας, αν και δεν επαρκούν για να αποδείξουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα.
Ακόμα κι αν δεν νιώθετε ικανοί να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας εξακολουθούν να επωφελούνται από τη δραστηριότητα:
«Η έρευνά μας υποστηρίζει παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ότι το να είσαι σωματικά δραστήριος είναι καλό για τον εγκέφαλό σου. Η άσκηση όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου, κάτι που είναι κρίσιμο όσο μεγαλώνουμε», είπε ο ακτινολόγος Cyrus Raji από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.