Η τακτική κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τερηδόνας.
Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά είναι συχνά υψηλά σε ενέργεια και αν καταναλώνονται πολύ συχνά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, ορισμένους καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν εκπληκτικά υψηλές ποσότητες ελεύθερων σακχάρων.
Τα ελεύθερα σάκχαρα βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως:
- αναψυκτικά με ζάχαρη
- δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
- κέικ
- μπισκότα
- αρτοσκευάσματα και πουτίγκες
- γλυκά και σοκολάτα
- αλκοολούχα ποτά
Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν. Χρησιμοποιήστε τα για να ελέγξετε πόση ζάχαρη περιέχουν τα τρόφιμα.
Έξυπνοι τρόποι να περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας
Μειώστε σταδιακά τη ζάχαρη που προσθέτετε οι ίδιοι
Πίνετε τον καφέ με πολλές κουταλιές ζάχαρη; Για αρχή, προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό καφέδων που πίνετε μέσα στην ημέρα. Δοκιμάστε να περιορίσετε σταδιακά και τα κουταλάκια ζάχαρης που βάζετε σε κάθε φλιτζάνι/ποτήρι (π.χ. από 3 σε 2,5, έπειτα σε 2 κ.ο.κ.).
Δεν τα καταφέρνετε; Υπάρχει και η λύση της αντικατάστασης ζάχαρης με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό π.χ. γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
Κάνετε έξυπνες αντικαταστάσεις
Αν, για παράδειγμα, σας αρέσει να τρώτε πρωινό με δημητριακά, συνεχίστε να το τρώτε. Απλώς, βρείτε δημητριακά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ψωνίστε στοχευμένα και δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε καμία από τις αγαπημένες σας συνήθειες.
Ακόμα μια έξυπνη αντικατάσταση για το πρωινό ή το σνακ σας: αλείψτε φέτες ψωμιού, φρυγανιές ή κράκερς ολικής άλεσης με ταχίνι, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και χούμους αντί για μέλι ή μαρμελάδα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Εντάξτε στη διατροφή σας προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων εκεί έξω, τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε όχι μόνο ζάχαρη, αλλά και θερμίδες.
Προτιμήστε να δώσετε γεύση στις σαλάτες σας με σπιτικά dressings με βάση το ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά/μυρωδικά.