Η καλή χοληστερόλη (HDL) έχει άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς, καθώς όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδά της, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η HDL θεωρείται «καλή» επειδή βοηθά να απομακρυνθεί η LDL («κακή» χοληστερόλη) από τις αρτηρίες. Μάλιστα εάν τα επίπεδα της HDL βρίσκονται εντός του φυσιολογικού, η συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη μπορεί να προστατεύσει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic, ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης!

Για να πετύχετε το στόχο σας οι ειδικοί της mayo clinic συστήνουν:

  • Μην καπνίζετε
  • Χάστε τα περιττά κιλά
  • ΑσκηθείτεΒάλτε στο πιάτο σας τα καλά λιπαρά
  • Μειώστε το αλκοόλ

Εκτός όμως από τις φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν την καλή χοληστερίνη υπάρχουν και κάποιες ομάδες τροφών που έχουν αυτή την ιδιότητα!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι βρώμης, πίτουρο βρώμης και προϊόντα ολικής αλέσεως)
Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας)
Φυτικές στερόλες (β-σιτοστερόλη και σιτοστανόλη που βρίσκονται σε συγκεκριμένα προϊόντα βουτύρου και μαργαρίνης)
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων, λιναρόσπορος και λινέλαιο)