ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Μελανιές: Πόσο διαρκούν και τι να κάνετε για να φύγουν

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για μια μελανιά

Μελανιές: Πόσο διαρκούν και τι να κάνετε για να φύγουν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε για να φύγουν οι μελανιές; Και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για έναν μώλωπα;

Η αιματολόγος (ειδική σε αιματολογικές παθήσεις) δρ. Dana Angelini, εξηγεί πόσο χρόνο χρειάζονται για να επουλωθούν οι μελανιές και τι να κάνετε εάν ένας μώλωπας δεν υποχωρεί.

Οι μώλωπες συμβαίνουν όταν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας καταστραφούν και αιμορραγούν. Το δέρμα συνήθως δεν ανοίγει από το χτύπημα (όπως με ένα κόψιμο), έτσι το αίμα παραμένει παγιδευμένο.

Πόσο διαρκούν οι μελανιές

Δεν υπάρχει τυπική διάρκεια ζωής για μια μελανιά. Εξαρτάται από το σώμα σας και τι προκάλεσε τον μώλωπα. “Οι μεγάλες μελανιές διαρκούν περισσότερο”, λέει η δρ. Angelini.

“Υπάρχει περισσότερο αίμα για να καθαρίσει το σώμα σας, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Οι μελανιές διαρκούν μία έως τρεις εβδομάδες κατά μέσο όρο, αν και είναι λογικό κάποιες να διαρκούν λίγο περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο μώλωπας αλλάζει χρώμα”, προσθέτει.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε από μια μελανιά

Ορισμένοι μώλωπες σηματοδοτούν μια κατάσταση υγείας που χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα:

Συχνές μελανιές χωρίς προφανή αιτία

Καθώς φοράτε τις κάλτσες σας, παρατηρείτε ένα νέο μαύρο-μπλε σημάδι στο πόδι σας. Μην πανικοβληθείτε εάν περιστασιακά έχετε μώλωπες και δεν ξέρετε από πού προήλθαν. Αλλά επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συχνά μυστηριώδεις μώλωπες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συχνοί μώλωπες μπορεί να είναι σημάδι μιας διαταραχής της πήξης του αίματος, όπως η αιμορροφιλία ή η νόσος von Willebrand. Και παρόλο που αυτό είναι σπάνιο, οι υπερβολικοί μώλωπες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

Μεγάλες, επώδυνες μελανιές

Ονομάζονται επίσης αιματώματα. Οι μεγάλοι μώλωπες μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού τραυματισμού, όπως ένα σπασμένο οστό. Μπορεί επίσης να σηματοδοτούν αιμορραγία στο εσωτερικό του σώματος, που χρειάζεται θεραπεία. Τα αιματώματα είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άτομα με διαταραχή της πήξης του αίματος ή που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος.

Μικροσκοπικές μελανιές

Κάποιες φορές “μίνι μώλωπες” μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα, στο στόμα ή στο εσωτερικό των βλεφάρων σας. Έχουν πολλές αιτίες, από λοιμώξεις μέχρι χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα σας. Μπορείτε επίσης να βγουν μετά από υπερβολική καταπόνηση, όπως κατά τη διάρκεια του τοκετού, ή από πολύ ισχυρό βήχα!

Τι γίνεται όταν είστε άτομο που μελανιάζει εύκολα

Εάν μελανιάζετε εύκολα και δεν ξέρετε γιατί, μιλήστε με τον γιατρό σας. “Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μερικοί φαίνεται να μελανιάζουν εύκολα”, λέει η δρ. Angelini.

“Θα μπορούσε απλά να είναι μελανιές που φαίνονται περισσότερο λόγω του τύπου και του χρώματος του δέρματός σας. Οι ανοιχτότεροι τόνοι δέρματος εμφανίζουν μελανιές πιο εύκολα από τους πιο σκούρους”.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν πιο εύκολα μώλωπες, όπως:

  • Αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος)
  • Αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)
  • Ασπιρίνη
  • Θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και της στοχευμένης θεραπείας
  • Βότανα, όπως το σκόρδο, το Ginkgo biloba και το ginseng
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη
  • Στεροειδή φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη, που θεραπεύουν το άσθμα, την αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις

“Ο γιατρός σας μπορεί να μπορεί να αλλάξει το φάρμακό σας εάν συνδέεται με αυξημένους μώλωπες στο σώμα σας”, λέει η δρ. Angelini. “Αλλά μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας ή να αλλάξετε τη δόση σας χωρίς συνεννόηση και έγκριση από τον γιατρό σας”!

Τι να κάνετε για να φύγουν οι μελανιές

Οι οικιακές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τους επώδυνους μώλωπες, αλλά δεν αλλάζουν δραστικά τον χρόνο επούλωσης.

“Εφαρμόστε πάγο αμέσως μετά από έναν τραυματισμό για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τον πόνο”, συμβουλεύει η δρ. Angelini.

“Ο πάγος μπορεί να βοηθήσει έναν μώλωπα να επουλωθεί ελαφρώς πιο γρήγορα, αλλά δεν αποτελεί κάποιου τύπου θαυματουργή θεραπεία. Και μην χρησιμοποιείτε πάγο για περισσότερο από 15 λεπτά τη φορά, διαφορετικά μπορεί να βλάψετε το δέρμα σας”.

Μια άλλη συμβουλή: Αποφύγετε τα μαξιλάρια θέρμανσης, τις σάουνες και τα ζεστά μπάνια για τις πρώτες 48 ώρες μετά από έναν τραυματισμό. Η θερμότητα μπορεί να διαστείλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να κάνει την μελανιά ακόμα μεγαλύτερη.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για μια μελανιά

Τις περισσότερες φορές, οι μώλωπες δεν είναι λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν θυμάστε από πού προήλθαν.

Αλλά επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε μελανιές που:

  • Δεν βελτιώνονται μέσα σε τρεις εβδομάδες
  • Συμβαίνουν τακτικά χωρίς προφανή αιτία
  • Συνεχίζει να εμφανίζεται στο ίδιο σημείο
  • Εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενους πυρετούς, διογκωμένους λεμφαδένες, νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μώλωπες είναι συνήθως απλώς αποτέλεσμα της καθημερινής ζωής. Αλλά μην υποτιμάτε μια μελανιά που μοιάζει να μην εξαφανίζεται ποτέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.