ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Μελατονίνη για τον ύπνο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ποιος ο κίνδυνος

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα

Μελατονίνη για τον ύπνο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ποιος ο κίνδυνος

Η αϋπνία και η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος να κοιμηθεί, μπορεί να γίνουν βασανιστικές. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι παίρνουν μελατονίνη σε χάπια, σιρόπι ή τσίχλες.

Υπάρχει όμως κίνδυνος να πάρει κάποιος υπερβολική δόση μελατονίνης;

Καταρχάς πρέπει να κατανοήσει τι είναι η μελατονίνη: Πρόκειται για ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και μέσω κάποιων τροφών (ανανάς, μπανάνες, πορτοκάλια) και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου.

Τα χάπια μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν να σας πάρει ο ύπνος αλλά δεν εγγυώνται ότι θα έχετε συνεχή μη διακοπτόμενο ύπνο.

Επιπλέον, η υπερβολική δόση μελατονίνης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι βλέπουν έντονα όνειρα όταν λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης, κάτι που όπως λέω στους ασθενείς μου μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με το αν βλέπουν ευχάριστα όνειρα ή εφιάλτες», σημειώνει ο Vinh Nguyen, οικογενειακός γιατρός στο Orange Coast Memorial Medical Center, στο Φάουνταιν Βάλλεϋ της Καλιφόρνια.

Οι άνθρωποι καταστέλλουν την παραγωγή της πολύτιμης για τον ύπνο ορμόνης, όταν εκτίθενται την νύχτα σε τεχνητό φως.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δόση που να ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς. «Η μελατονίνη μεταβολίζεται στο ήπαρ, επομένως η αποτελεσματική δόση μπορεί να ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο» αναφέρει ο Nguyen.

Ένας ηλικιωμένος χρειάζεται πολύ χαμηλότερη δόση μελατονίνης σε σύγκριση με ένα νεαρό άτομο, επειδή οι μεταβολικές λειτουργίες του ήπατος αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε.

Η μέση ποσότητα μελατονίνης που χρειάζεται συνήθως ένας άνθρωπος για να κοιμηθεί 0,5-1mg δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Κάποιος όμως που λαμβάνει μελατονίνη χωρίς συνταγή γιατρού, μπορεί να φθάσει να πάρει έως και 15mg.

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. «Πολύ υψηλές δόσεις μελατονίνης μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Nguyen.

«Μπορεί επίσης να προκαλέσουν υποθερμία, δηλαδή μη φυσιολογική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και νοητική επιβράδυνση» προσθέτει.

Μη λαμβάνετε ποτέ συμπληρώματα μελατονίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα που δεν γνωρίζει ο γιατρός σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως συμβαίνει με όλα τα ηρεμιστικά, ο συνδυασμός της μελατονίνης με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λήθαργο ή άλλες παρενέργειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.