Αναποτελεσματικό φαίνεται πως ήταν το μέτρο που είχε λάβει η κυβέρνηση της Φινλανδίας να προχωρήσει στην ολοκληρωτική απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων με στόχο την αποκλιμάκωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αυτό διατείνεται νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και του φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Το βασικό θέμα των ερευνών ήταν οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή όχι των σχολείων από τον Δεκέμβριο του 2021 με τον Ιανουάριο του 2022, όταν διαδιδόταν η παραλλαγή Όμικρον.

Θυμίζουμε πως τα σχολεία τότε στη Φινλανδία λειτουργούσαν κανονικά, ωστόσο άμεσα άρχισε νέα συζήτηση για το κλείσιμό τους.

Τότε η κυβέρνηση της Φινλανδίας έλαβε την απόφαση για υποχρεωτικό lockdown στα φινλανδικά σχολεία, με το φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας να αντιτίθεται σε αυτή την απόφαση κάτι που είχε κάνει σαφές ήδη από το καλοκαίρι του 2020, όταν κυκλοφορούσε ακόμα η αρχική παραλλαγή Άλφα.

Ποια όμως ήταν η θέση του THL; Το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας στη Φινλανδία, υποστήριζε πως το υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια της χώρας, συνιστούσε μια αναποτελεσματική μέθοδο διότι αφενός δεν ενίσχυε στην προστασία των παιδιών και αφετέρου δεν υπήρχαν απτά στοιχεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και των παραλλαγών του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα των ερευνών, ούτε το κύμα της Όμικρον δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τη θέση αυτή του Ινστιτούτου, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ανησυχία και προέκυψαν νέες αβεβαιότητες για την επικινδυνότητα της παραλλαγής.

Θυμίζουμε ότι το THL στήριξε τα επιχειρήματά του σε στοιχεία επιδημιολογικού χαρακτήρα ακολουθώντας την εξής επιχεiρηματολογική συλλογιστική πορεία:

  1. καθημερινά δεδομένα από τις κεντρικές παιδιατρικές μονάδες στη Φινλανδία, οι οποίες ανέφεραν λίγους νοσηλευόμενους ασθενείς.
  2. καθημερινά και αθροιστικά επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν ότι τα σχολεία συνήθως δεν ήταν hotspot μετάδοσης του ιού.
  3. εκτεταμένη εμπειρία από το προηγούμενο κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Alpha.
  4. τεκμήρια βασισμένα στην εμπειρία από τη Νορβηγία και τη Δανία, τα οποία υποδήλωναν υψηλή μεταδοτικότητα αλλά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Φινλανδίας προχώρησε στην απόφαση που είχε λάβει εξαρχής χωρίς να συμβαδίζει όπως φαίνεται με τις επιστημονικές επιταγές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!