Μια νέα μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 85.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασε τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, ενώ φορούσαν συσκευή παρακολούθησης της φυσικής τους κατάστασης για μια εβδομάδα.
Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: όσους ήταν σωματικά δραστήριοι νωρίς το πρωί, γύρω στις 8 π.μ., όσους ασκούνταν γύρω στις 10 το πρωί, όσους ασκούνταν το μεσημέρι και όσους έκαναν άσκηση το βράδυ γύρω στις 7 μ.μ.
Οι άνθρωποι που ασκούνταν νωρίς το πρωί ή γύρω στις 10, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, της στηθάγχης και της στεφανιαίας νόσου.
Όσοι ασκούνταν γύρω στις 10 ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η επικεφαλής της μελέτης Gali Albalak από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, είπε:
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία της καρδιάς και η μελέτη μας τώρα δείχνει ότι η πρωινή δραστηριότητα φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη. Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στις γυναίκες και εφαρμόστηκαν τόσο σε πρωινούς τύπους όσο και σε ξενύχτηδες».
Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 42 έως 78 ετών που δεν είχαν ποτέ καρδιαγγειακή νόσο και είχαν εγγραφεί στη μελέτη υγείας του UK Biobank.
Αφού καταγράφηκε ο χρόνος άσκησής τους, παρακολουθήθηκαν για έξι έως οκτώ χρόνια, περίοδο κατά την οποία 2.911 άτομα παρουσίασαν καρδιακά προβλήματα και σχεδόν 800 υπέστησαν εγκεφαλικό.
Συγκρίνοντας τους χρόνους άσκησης σε μια περίοδο 24 ωρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος μεταξύ 8 π.μ. και 11 π.μ. συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.
Οι άνθρωποι που ασκούνταν γύρω στις 8 π.μ., είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πιο δραστήριοι γύρω στο μεσημέρι.
Όσοι ασκούνταν γύρω στις 10 είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και 17% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που ήταν πιο δραστήρια γύρω στο μεσημέρι.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι ήταν γενικά δραστήριοι ή αδρανείς και αν περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πρωινούς ή βραδινούς τύπους.
Όταν όμως τα αποτελέσματα αναλύθηκαν ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ωφελούνται σημαντικά από την άσκηση κυρίως το πρωί, ενώ οι άνδρες όχι.
Οι γυναίκες που ήταν πιο δραστήριες νωρίς το πρωί ή γύρω στις 10 είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από εκείνες που ασκούνταν κυρίως μεσημέρι.
Η κ. Albalak είπε: «Είναι νωρίς για επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ως προς το να δοθεί προτεραιότητα στην πρωινή άσκηση, καθώς αυτό αποτελεί ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας. Ελπίζουμε όμως ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις τρέχουσες συστάσεις προσθέτοντας απλώς μία σημείωση: “όταν γυμνάζεστε, είναι καλύτερα να το κάνετε το πρωί”».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.