Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές με επικεφαλής την Emilie Sbidian, δερματολόγο στο νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil της Γαλλίας, αναφέρουν ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ενεργής ψωρίασης».
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λιπαρά, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα.
Περιέχουν επίσης μεγάλη ποικιλία πρόσθετων για να γίνουν πιο νόστιμα, ελκυστικά και να αντέχουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, αρωμάτων και σταθεροποιητών.
Παραδείγματα είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς θέρμανση προϊόντα και τα αλλαντικά.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων «έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου».
Για να δουν αν αυτές οι τροφές έχουν κάποια επίδραση στην ψωρίαση, η Sbidian και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για περισσότερα από 18.500 άτομα που συμμετείχαν σε μια μεγάλη γαλλική βάση δεδομένων υγείας. Τα δεδομένα προέρχονταν από τα τέλη του 2021 έως τα μέσα του 2022.
Συνολικά 1.825 άτομα είχαν ψωρίαση και σε 802 περιπτώσεις η νόσος θεωρήθηκε «ενεργή».
Μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε γραμμάρια την ημέρα.
Μετά την συνεκτίμηση παραγόντων κινδύνου ψωρίασης, τα άτομα με ενεργή νόσο είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν στο υψηλότερο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ ψωρίαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας αποτελέσματος, παρά μόνο συσχέτιση.
Ωστόσο, το εύρημα ίσχυε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλες ασθένειες.
Αυτό υποδηλώνει ότι η σχέση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με την ψωρίαση θα μπορούσε να υπερβαίνει τη συσχέτιση των τροφίμων με την παχυσαρκία, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology.