ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Μεσσηνία: Τι είναι το «σύνδρομο ανατάραξης» που υπέστη το βρέφος – Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει

Πότε μπορεί να επέλθει ο θάνατος

Μεσσηνία: Τι είναι το «σύνδρομο ανατάραξης» που υπέστη το βρέφος – Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η υπόθεση της κακοποίησης βρέφους στη Μεσσηνία, το οποίο εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το βρέφος έπεσε θύμα βάναυσης συμπεριφοράς από τον 20χρονο πατέρα του, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πατέρας, όση ώρα βρισκόταν μαζί με το βρέφος, λόγω απουσίας της μητέρας στην εργασία της, στην προσπάθειά του να σταματήσει το παιδί από να κλαίει, το ταρακουνούσε βίαια και το έσφιξε δυνατά, με αποτέλεσμα να φέρεται να έχει τα στοιχεία του συνδρόμου της ανατάραξης μωρού.

Πληροφορίες για το «σύνδρομο ανατάραξης του μωρού» έδωσε στη δημοσιότητα και το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Τι είναι το «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού»

«Shaken baby syndrome» ή στα ελληνικά «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού». Μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο (μόνιμη εγκεφαλική βλάβη) μέχρι θάνατο.

Το σύνδρομο έρχεται στο προσκήνιο μετά το περιστατικό του βρέφους μόλις τεσσάρων μηνών στη Μεσσηνία, το οποίο, διασωληνωμένο, δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. Ο πατέρας φέρεται να ταρακούνησε το μωρό βίαια, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές και θωρακικές κακώσεις.

Το σύνδρομο ανατάραξης είναι μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από το βίαιο κούνημα ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού. Το ταρακούνημα καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και εμποδίζει τον εγκέφαλό του βρέφους να πάρει αρκετό οξυγόνο.

Πώς προκαλείται

Σύμφωνα με το paidiatros.com, το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι περισσότερο κοινό σε παιδιά κάτω των δύο ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού συμβαίνουν σε βρέφη 6 με 8 μηνών, όταν τα μωρά τείνουν να κλαίνε περισσότερο.

Τα μωρά έχουν αδύναμους μύες του λαιμού και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του κεφαλιού τους. Εάν ένα μωρό ταρακουνηθεί με δύναμη, ο εύθραυστος εγκέφαλος του κινείται μπρος-πίσω μέσα στο κρανίο. Αυτό προκαλεί μώλωπες, πρήξιμο και αιμορραγία.

Το σύνδρομο ανατάραξης του βρέφους εμφανίζεται συνήθως όταν ένας γονέας ή ένας φροντιστής τραντάξει έντονα ένα μωρό ή νήπιο λόγω απογοήτευσης ή θυμού — συχνά επειδή το παιδί δεν σταματά να κλαίει. Το σύνδρομο δεν προκαλείται κατά κανόνα από αναπήδηση ή από μικρές πτώσεις.

Εντούτοις, οι παιδίατροι τονίζουν θα πρέπει ποτέ να τραντάζετε το μωρό σας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα σημάδια

Τα σημάδια εμφανίζονται στο βρέφος περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, λήθαργο, δυσκολία στην αναπνοή, εμετό, χλωμό δέρμα, επιληπτικές κρίσεις, διεσταλμένες κόρες, παράλυση, ενώ μπορεί ακόμη να πέσει σε κώμα. Τα σημάδια του συνδρόμου μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά το ταρακούνημα του παιδιού. Συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες.

Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα στη ζωή. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους από ταρακούνημα όταν ήταν βρέφη.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο και στο σώμα

• Αιμάτωμα μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληρής μήνιγγας (η σκληρή, ινώδης εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο). Αυτό συμβαίνει όταν οι φλέβες που γεφυρώνουν τον εγκέφαλο με τη σκληρά μήνιγγα τεντώνονται πέρα από την ελαστικότητά τους, προκαλώντας ρήξεις και αιμορραγία.
• Αιμορραγία μεταξύ της δικτυωτής μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και είναι γεμάτη με νωτιαίο υγρό και του εγκεφάλου.
• Άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία. Το τραύμα αυτό προκαλείται όταν ο εγκέφαλος προσκρούει στις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου.
• Θλάση της εγκεφαλικής ουσίας τόσο στο φλοιό όσο και σε βαθύτερες στιβάδες.
• Αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς.
• Κατάγματα κρανίου που προκύπτουν από πρόσκρουση όταν το μωρό πέφτει πάνω σε σκληρή ή μαλακή επιφάνεια.
• Κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων- μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα.

Όταν δεν υπάρχουν εμφανή εξωτερικά σημάδια σωματικής βίας ή τραυματισμού, μπορεί να μην αναγνωριστεί αμέσως ότι ένα μωρό έχει ταρακουνηθεί και τα εσωτερικά τραύματα αργήσουν να ανιχνευθούν. Οι τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης (MRI, CT scan), η ακτινογραφία κεφαλιού και η οφθαλμολογική εξέταση θα αποκαλύψουν αν πρόκειται για σύνδρομο ανατάραξης.

Πότε μπορεί να επέλθει ο θάνατος

Η ανεξέλεγκτα αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από εγκεφαλικό οίδημα, η αιμορραγία εντός του εγκεφάλου ή ρήξεις στον εγκεφαλικό ιστό μπορεί να επιφέρουν το θάνατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντούτοις, ακόμη κι αν το βρέφος επιζήσει μπορεί να υποστεί εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, επιληψία, μερική ή ολική τύφλωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.