Είναι εύκολο να θεωρείτε δεδομένη την αναπνευστική σας υγεία. Εξάλλου, αναπνέετε κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας και μόνο μετά από αναπνευστικά προβλήματα σκέφτεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πνεύμονες.
Αλλά ειδικοί λένε ότι η υγεία των πνευμόνων μπορεί να σηματοδοτείται πέρα από τα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας. Προβλήματα στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάζουν ακόμη και τα άκρα, όπως τα πόδια. Μάλιστα λένε, ότι ορισμένα συμπτώματα στα πόδια σας μπορεί να οφείλονται σε σοβαρά πνευμονικά προβλήματα.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια συμπτώματα στα πόδια θεωρούνται καμπανάκια κινδύνου του αναπνευστικού και ποιες ανησυχητικές παθήσεις των πνευμόνων μπορεί να αποκαλύψουν.
Η πνευμονική υπέρταση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες στενεύουν, προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε περίπτωση πνευμονικής υπέρτασης, η υπερφορτωμένη και διευρυμένη δεξιά κοιλία της καρδιάς σταδιακά εξασθενεί και χάνει την ικανότητά της να αντλεί αρκετό αίμα στους πνεύμονες. Τελικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια σε ορισμένους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, μια απειλητική για τη ζωή προοδευτική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αποτυγχάνει να αντλήσει αίμα όπως θα έπρεπε.
Τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης είναι:
Η πνευμονική υπέρταση μπορεί επίσης να εμφανιστεί με συμπτώματα στα πόδια, δηλαδή πόνο, κράμπες και πρήξιμο. Μερικοί ασθενείς με πνευμονική υπέρταση θα παρατηρήσουν πόνο, ή πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματα επίσης.
Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν πνευμονική εμβολήΗ πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν μια από τις αρτηρίες στους πνεύμονες αποφραχτεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος στις βαθιές φλέβες των ποδιών. Ωστόσο οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης (αν και λιγότερο συχνά) να ταξιδέψουν στους πνεύμονες από τα χέρια, ή άλλα μέρη του σώματος.
Τα άτομα με πνευμονική εμβολή συχνά εμφανίζουν:
Όσοι πάσχουν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (άμεσο πρόδρομο της πνευμονικής εμβολής) μπορεί να εμφανίσουν επίσης οίδημα, ευαισθησία, πόνο και πρήξιμο στο ένα πόδι. Ορισμένοι εμφανίζουν επίσης αποχρωματισμό του δέρματος, ή αίσθημα ζεστασιάς στο προσβεβλημένο πόδι.
Εάν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας έχουν μια μπλε, μοβ ή γκρι απόχρωση, θα μπορούσε να είναι σημάδι κυάνωσης. Είναι μια κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα πέφτουν κάτω από το 85%. Αν και υπάρχει μια σειρά υποκείμενων καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν κυάνωση, αρκετές από τις πιο κοινές αιτίες της συνδέονται με τους πνεύμονες. Αυτές είναι:
Το πνευμονικό οίδημα είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία περίσσειας υγρού στους αερόσακους των πνευμόνων. Επειδή υγρό συσσωρεύεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται αέρας, οι ασθενείς με πνευμονικό οίδημα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αναπνεύσουν. Το οξύ πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά παρουσιάζοντας:
Ως χρόνια πάθηση, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να περιλαμβάνει αυτά τα συμπτώματα και επίσης να περιλαμβάνει:
Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε μη φυσιολογικές αλλαγές στα πόδια σας, ειδικά εάν έχετε μια γνωστή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονές σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.