Μετά από μια βραδιά με τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου, όλοι ελπίζουμε να ξυπνήσουμε και να νιώσουμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.
Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί τελικά να ξυπνήσετε πιασμένοι, με πόνους ή ενοχλήσεις σε ολόκληρο το σώμα.
Αν και η πρωινή μυϊκή δυσκαμψία δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Και ενώ η αιτία της είναι συνήθως απλή – και θεραπεύσιμη – η ενόχληση μπορεί να υποδεικνύει μικρές αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας.
Φυσίατρος αποκαλύπτει τους πιο συνηθισμένους λόγους για την πρωινή μυϊκή δυσκαμψία, καθώς και τρόπους για να ανακουφιστείτε.
Μπορεί να φταίει η διατροφή σας
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι τροφές στο πιάτο σας μπορεί να επηρεάσουν το πόσο δύσκαμπτο είναι το σώμα σας το πρωί. Ορισμένα τρόφιμα – όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς ή ακόρεστα λιπαρά, ωμέγα-6, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη – μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή στο σώμα.
Αυτές οι φλεγμονώδεις τροφές μπορούν να «επηρεάσουν τους μύες (και τα αιμοφόρα αγγεία), καθιστώντας τις αρθρώσεις ευαίσθητες στο πρήξιμο και τον πόνο» αναφέρει η φυσίατρος.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η ακαμψία. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των μυών. Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για υγιή οστά και ιστούς.
Quick Fix: Αποφύγετε ή περιορίστε τις φλεγμονώδεις τροφές και δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως μούρα, φυλλώδη λαχανικά και λιπαρά ψάρια.
Επίσης, φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D κάθε μέρα. Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:
- Βγείτε έξω στο φυσικό φως του ήλιου.
- Καταναλώστε τροφές φυσικά πλούσιες σε βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, της πέστροφας, των μανιταριών, των κρόκων αυγών και του μουρουνέλαιου.
Κοιμηθήκατε με λάθος στάση
Η ρίζα της πρωινής μυϊκής δυσκαμψίας σας θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο ο τρόπος που κοιμάστε. Ενώ κοιμόμαστε, μπορεί άθελά μας να μετακινηθούμε σε κάποιες άβολες θέσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάμε πιασμένοι.
Πράγματι, οποιαδήποτε θέση που βγάζει την αυχενική σας μοίρα (το πάνω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης) εκτός ευθυγράμμισης μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
Quick Fix: Κοιμηθείτε σε ένα κρεβάτι με επαρκή χώρο και υποστήριξη. Συγκεκριμένα, βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας προωθεί τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης όσο κοιμάστε. Ομοίως, λάβετε καλή υποστήριξη αυχένα από ένα μαξιλάρι.
Πιασμένοι από την χθεσινή προπόνηση
Μετά από μια βαριά προπόνηση, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στους μυς, επειδή υπάρχει πρήξιμο του μυϊκού ιστού και κάθε φορά που υπάρχει πρήξιμο, υπάρχει συνήθως συνοδευτική δυσκαμψία, αναφέρει η φυσίατρος.
Εκτός από την υπερβολική πίεση, η υπερβολική προπόνηση μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Οι μύες σας χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν και να επισκευαστούν μεταξύ των προπονήσεών σας. Όταν δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε πιο έντονο μυϊκό πόνο.
Quick Fix: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιβραδύνετε. Μετά από μια σκληρή προπόνηση, αφιερώστε αρκετό χρόνο για να χαλαρώσει το σώμα σας και να αποφορτιστεί. Κάντε εναλλαγή μεταξύ δυνατών και πιο χαλαρών προπονήσεων.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.
Δεν κινείστε αρκετά
Ενώ η πολύ σκληρή (ή πολύ συχνή) γυμναστική μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία, ισχύει και το αντίθετο. Όσο λιγότερο κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο δύσκαμπτοι θα νιώθετε το επόμενο πρωί.
Οι μεγάλες περίοδοι αδράνειας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η εργασία στο γραφείο, είναι μια κοινή αιτία πρωινής δυσκαμψίας. Και μην ξεχνάτε ότι μένετε αδρανείς όσο κοιμάστε.
Quick Fix: Προσπαθήστε να κινείστε τακτικά για να βοηθήσετε στη λίπανση των αρθρώσεων σας. Είναι αλήθεια ότι οι υγιείς, ελαστικές αρθρώσεις ισοδυναμούν με λιγότερη ακαμψία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε μίνι ασκήσεις ή διαλείμματα για διατάσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.