ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Μήπως νευριάζεις εύκολα τελευταία; – Να τι μπορεί να φταίει

Eρευνητές ασχολήθηκαν με τους μηχανισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος

Μήπως νευριάζεις εύκολα τελευταία; – Να τι μπορεί να φταίει

Η κούραση αλλάζει πολλά στον άνθρωπο – μπορεί να κάνει το πρόσωπό μας πρησμένο, την επιθυμία μας για φαγητό στα ύψη και τον εθισμό μας στον καφέ ακόμα πιο εμφανή.

Η έλλειψη ύπνου δεν μας μετατρέπει μόνο σε σωματικά ζόμπι, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξει τον τρόπο που νιώθουμε για τους ανθρώπους γύρω μας.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature and Science of Sleep, η οποία εξέτασε πώς η νύστα και η κούραση επηρεάζει την αντίληψή μας για τους άλλους. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων μετά από μια άγρυπνη νύχτα και έναν οκτάωρο ύπνο για να δουν πότε θα έβλεπαν χαρούμενα, φοβισμένα, θυμωμένα ή ακόμη και… ουδέτερα πρόσωπα.

Διαπίστωσαν ότι, όταν στερούνταν ύπνου, οι συμμετέχοντες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο προσηλωμένοι στα πρόσωπα. «Δεδομένου ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για να προσηλώνετε τα πρόσωπα μετά από οξεία απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων εσφαλμένα ή πολύ αργά», εξήγησε ο συγγραφέας της έρευνας, Lieve van Egmond.

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τους μηχανισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η απώλεια ύπνου προκαλεί μειώσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας και προσοχής. Αναφέρουν επίσης ότι ο εγκέφαλος που στερείται ύπνου μπορεί να είναι λιγότερο ικανός να καταβάλει προσπάθεια για να εξερευνήσει το πρόσωπο του απέναντί του οπτικά, και αντιλαμβάνεται κάθε κουβέντα ως επίθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένα πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι ουσιαστικά, οι εκφράσεις του προσώπου ερμηνεύονταν αρνητικά, ένα αποτέλεσμα που οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί χάνουμε το ενδιαφέρον μας για κοινωνικοποίηση και νιώθουμε πιο μόνοι όταν είμαστε κουρασμένοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.