Ένα απλό τεστ μνήμης μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια εάν ένας φαινομενικά υγιής άνθρωπος, κινδυνεύει να παρουσιάσει έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του την προσεχή δεκαετία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Το τεστ εκτελείται σε δύο φάσεις. Βασίζεται σε τέσσερις φωτογραφίες, κάθε μία εκ των οποίων περιέχει τέσσερα αντικείμενα. Στην πρώτη φάση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε αντικείμενο (π.χ. τα «σταφύλια» στα «φρούτα»).
Στη δεύτερη φάση, ο εξεταζόμενος πρέπει να θυμηθεί τα αντικείμενα που έχει ταξινομήσει στην πρώτη φάση. Με αυτό τον τρόπο αξιολογείται η ικανότητά του να ανακαλεί πληροφορίες στη μνήμη του. Για όσα αντικείμενα δεν μπορεί να θυμηθεί, του παρέχονται ενδείξεις για την κατηγορία όπου ανήκουν. Με αυτό τον τρόπο αξιολογείται η αποθήκευση μνήμης.
Οι επιστήμονες από το Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, υπέβαλλαν στο τεστ 969 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία άνω των 60 ετών και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για έως και 10 χρόνια.
Πέντε ομάδες
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως εξηγούν, χώρισαν τους εθελοντές τους σε πέντε ομάδες (από 0 έως 4) βάσει των επιδόσεών τους στο τεστ: https://n.neurology.org/content/early/2023/04/19/WNL.0000000000207276
Στο στάδιο 0 εντάχθηκαν οι συμμετέχοντες χωρίς προβλήματα μνήμης
Στα στάδια 1 και 2 εντάχθηκαν όσοι αντιμετώπιζαν αυξημένη δυσκολία στην ανάκληση αναμνήσεων. Ωστόσο μπορούσαν να θυμηθούν τα αντικείμενα του τεστ, όταν οι ερευνητές τους παρείχαν τις κατάλληλες ενδείξεις. Τα στάδια αυτά προηγούνταν της άνοιας κατά 5-8 χρόνια.
Στα στάδια 3 και 4 οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Δεν μπορούσαν να θυμηθούν όλα τα αντικείμενα ακόμα κι όταν τους δίνονταν οι κατάλληλες ενδείξεις. Τα στάδια αυτά προηγούνταν της άνοιας κατά 1-3 χρόνια.
Από τους εθελοντές της μελέτης:
- Το 47% είχαν μνήμη σταδίου 0
- Το 35% σταδίου 1
- Το 13% σταδίου 2
- Το 5% σταδίων 3 και 4 μαζί
- Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 234 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν προβλήματα μνήμης.