Κάθε χρόνο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως νοσεί από επιμολυσμένα τρόφιμα, ενώ περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, από γαστρεντερίτιδα μέχρι σοβαρή λοίμωξη, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στην πλειονότητά τους οφείλονται σε μόλυνση από σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο. Κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο παθαίνει τροφική δηλητηρίαση και 420.000 πεθαίνουν.
Μόνο στις ΗΠΑ, τα περιστατικά φτάνουν τα 48 εκατ. και οι θάνατοι τους 3.000 ετησίως, ενώ 23 εκατ. και 5.000 είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ιδιαίτερα απειλητικά είναι τα τροφιμογενή νοσήματα για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, για γυναίκες σε εγκυμοσύνη και για άτομα άνω των 65 ετών.
Έλεγχοι για μολυσμένα τρόφιμα
Το πλέγμα πολιτικών και αποφάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως στόχο την απόλυτη ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών και των εθνικών αρχών να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε απειλή στην ασφάλεια των τροφίμων μας, την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στους παραγωγούς μας.
Συμβάλλουμε στη διατροφική ασφάλεια με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους από μεικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ στην αγορά και στις πύλες εισόδου.
Με συντονισμό και μεθοδικότητα, αντιμετωπίζουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία των ελληνικών προϊόντων.
Ασφάλεια
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια στα Τρόφιμα, αφιερώνεται σε όλους όσοι εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων μας σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Η αναγνώριση της σημασίας των προτύπων στα τρόφιμα, οι καλές πρακτικές ασφάλειας και η εφαρμογή τους σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτοντας κάθε στάδιο της παραγωγής τροφίμων, έχει ως στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τη βελτίωση της υγείας και τη στήριξη ενός δίκαιου εμπορίου τροφίμων με ταυτόχρονη ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.