Μπορεί έξω να έχει αρκετή ζέστη και ένα κρύο ντους να είναι αυτό που θέλουμε περισσότερο, αλλά η ιδέα να βρίσκεσαι μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο, όσο δροσερή και να φαίνεται, κάπως… ανατριχιάζει.
Σωστά;
Ωστόσο, για τους αθλητές πρόκειται για μια συνηθισμένη αποθεραπεία μετά από κουραστικούς αγώνες ή τουρνουά. Μάλιστα, σύμφωνα με την Elizabeth Gardner, γιατρό και βοηθό αθλητικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Yale:
“Η βύθιση ενός μόνο άκρου – ή ολόκληρου του σώματος – σε μια μπανιέρα με κρύο νερό για 10-15 λεπτά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές τελετουργικό για αθλητές, για γυμναστές, αλλά και τους σταρ του Χόλιγουντ”.
Όπως εξηγεί, η καλύτερη στιγμή να βυθιστείς σε παγωμένο νερό είναι αμέσως μετά την προπόνησή σου. Είναι η στιγμή που οι μύες σου είναι πολύ ζεστοί και με το κρύο θα επουλωθούν. Αν περιμένεις για ώρα, η διαδικασία θα έχει ήδη ξεκινήσει και δεν θα επωφεληθείς.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Elizabeth Gardner, είναι σημαντικό να μη μείνεις στο παγόλουτρο για περισσότερο από 15 λεπτά λόγω του κινδύνου υποθερμίας και κρυοπαγήματος. Εννοείται πως εάν παρατηρήσεις το δέρμα σου να αλλάζει χρώμα, θα πρέπει να βγεις αμέσως.
Ποια είναι τα οφέλη του
Όπως διαβάζουμε, μερικά από τα οφέλη του μπάνιου με πάγο είναι:
- Αποτρέπει τον πόνο των μυών
- Ενισχύει την ψυχική σου υγεία
- Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών
- Προετοιμάζει το σώμα σου για την επόμενη προπόνηση
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Να το δοκιμάσω;
Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του μπάνιο στον πάγου και ορισμένων οφελών για την υγεία, η πρακτική δεν είναι κατάλληλη για όλους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν: σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να εμφανιστεί υποθερμία.
Έκθεση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό σημείωσε ότι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν οφέλη, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πρακτική. Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσεις να δοκιμάσεις το μπάνιο στον πάγο, συμβουλεύσου το γιατρό σου.