Το βούτυρο είναι το μοναδικό γαλακτικό προϊόν που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, όταν διατηρείται στο ψυγείο, γίνεται σκληρό και δύσκολο να απλωθεί.
Αυτό οδηγεί πολλούς να αποθηκεύουν το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η οποία το διατηρεί στην ιδανική συνοχή για μαγείρεμα και άλειμμα.
Δεν χαλάει τόσο γρήγορα όσο άλλα γαλακτοκομικά
Επειδή το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη βακτηρίων συγκριτικά με άλλα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είναι αλατισμένο, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την περιεκτικότητα σε νερό και κάνει το περιβάλλον ακόμα πιο αφιλόξενο για τα βακτήρια.
Το αλατισμένο βούτυρο αντιστέκεται στην ανάπτυξη βακτηρίων
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αν και οι περισσότεροι τύποι βακτηρίων θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο ανάλατο βούτυρο, υπάρχει μόνο ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να επιβιώσει στις συνθήκες του αλατισμένου βουτύρου.
Σε μια μελέτη για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής του βουτύρου, οι επιστήμονες πρόσθεσαν διάφορα είδη βακτηρίων στο βούτυρο για να δουν πόσο καλά θα αναπτυχθούν.
Μετά από τρεις εβδομάδες, η περιεκτικότητα σε βακτήρια ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την ποσότητα που προστέθηκε, αποδεικνύοντας ότι το βούτυρο δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη των περισσότερων βακτηρίων.
Ως εκ τούτου, το κανονικό, αλατισμένο βούτυρο έχει χαμηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, ακόμη και όταν διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μάλιστα, το βούτυρο παράγεται εξαρχής έχοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές μπορεί να μην το διατηρήσουν στο ψυγείο.
Μην αφήνετε το βούτυρο να «ταγγίσει»
Αν και το βούτυρο έχει χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά σημαίνει ότι είναι ευάλωτο στο να ταγγίσει. Όταν ένα λίπος χαλάσει, καταλαβαίνουμε ότι πλέον δεν τρώγεται γιατί μυρίζει και μπορεί να αποχρωματιστεί.
Τα λίπη ταγγίζουν/αλλοιώνονται, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση, η οποία αλλάζει τη μοριακή τους δομή και παράγει δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα άσχημες γεύσεις σε όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με τα ταγγισμένα λίπη.
Η θερμότητα, το φως και η έκθεση στο οξυγόνο μπορούν όλα να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χρειαστούν από αρκετές εβδομάδες έως περισσότερο από ένα χρόνο για να επηρεάσει αρνητικά η οξείδωση το βούτυρο, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και αποθήκευσης του.
Παραμένει φρέσκο για περισσότερο καιρό στο ψυγείο
Το ανάλατο (χτυπημένο ή ωμό) μη παστεριωμένο βούτυρο διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων.
Το αλατισμένο βούτυρο δεν χρειάζεται να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων είναι πολύ χαμηλός.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το βούτυρο έχει διάρκεια ζωής πολλών μηνών, ακόμη και όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Ωστόσο, θα παραμείνει φρέσκο περισσότερο εάν διατηρηθεί στο ψυγείο. Η ψύξη επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, η οποία τελικά θα προκαλέσει το τάγγισμα του βουτύρου.
Γι’ αυτό συνιστάται γενικά να μην αφήνετε το βούτυρο έξω για περισσότερες από μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να το διατηρήσετε πιο φρέσκο.
Επιπλέον, εάν η θερμοκρασία του σπιτιού σας είναι μεγαλύτερη από 21–25°C, καλό είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο.
Εάν προτιμάτε να κρατάτε το βούτυρο σας εκτός ψυγείου, αλλά δεν περιμένετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη τη συσκευασία σύντομα, κρατήστε εκτός μια μικρότερη ποσότητα και το υπόλοιπο βάλτε το στο ψυγείο.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγαλύτερες ποσότητες βουτύρου στην κατάψυξή σας, κάτι που θα το διατηρήσει φρέσκο έως και ένα χρόνο.
Συμβουλές για την αποθήκευση του βουτύρου εκτός ψυγείου
Αν και ορισμένα είδη βουτύρου πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, είναι καλό να διατηρείτε το κανονικό, αλατισμένο βούτυρο εκτός ψυγείου.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο σας παραμένει φρέσκο όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου:
Υπάρχουν πολλά δοχεία βουτύρου ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες, αλλά ένα αδιαφανές πλαστικό δοχείο αποθήκευσης λειτουργεί επίσης καλά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.