Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε για την πορεία της πανδημίας ότι «το peak νομίζω ότι θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα».
«Περιμένουμε με αγωνία, γιατί είναι εβδομαδιαίες πλέον οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, να δούμε τι θα γίνει την Τρίτη που θα ανακοινωθούν τα κρούσματα. Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε λίγο παραπάνω κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε 136.000, περίπου 20.000 την ημέρα. Ενδεχομένως θα έχουμε 22.000 την ημέρα, δηλαδή περίπου 145.000 κρούσματα και που νομίζω θα είναι η κορύφωση» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Ξεκινά η μικρή καθοδική πορεία των κρουσμάτων
Από το σημείο αυτό και μετά, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αρχίσει μια μικρή καθοδική πορεία, όχι αντίστοιχη όμως με την πτώση των κρουσμάτων που είδαμε τον χειμώνα μετά την κορύφωση της Όμικρον. «Λόγω του καλοκαιριού, των διακοπών και του τεράστιου δυναμικού των κοινωνικών επαφών, έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε ενδεχομένως μια σταδιακή πτώση πολύ μικρή και τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν ψηλά και τον Αύγουστο» εξήγησε ο κ. Τζανάκης.
Ο «Κένταυρος» είναι μια μετάλλαξη που έχει δυνητικά τις δυνατότητες από πλευράς υγειονομικού προφίλ, να είναι η επόμενη μετάλλαξη που θα μας προβληματίσει, ανέφερε ο κ. Τζανάκης σχετικά με την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη. «Είναι δίδυμη αδελφή, διζυγωτική της Όμικρον 2, μοιάζει πολύ. Θεωρητικά νομίζω ότι είναι καλό αυτό, δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει» σημείωσε, προχωρώντας και σε ένα «φιλολογικό ευφυολόγημα, γιατί θα μπορούσε και να ονομαστεί Κένταυρος Χείρων, ο σημαντικότερος των Κενταύρων, τον οποίο εμείς τον θεωρούμε και πραγματικό πατέρα της Ιατρικής, καθώς αυτός σύμφωνα με την μυθολογία εκπαίδευσε τον Ασκληπιό».
Τζανάκης για τις παραλλαγές 04 και 05
Σχετικά με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που μας απασχολούν προς το παρόν και ευθύνονται για το 6ο πανδημικό κύμα που διανύουμε, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως δίνουν μια συμπτωματική νόσο, με λίγο παραπάνω πυρετό σε μερικά άτομα, λίγο μεγαλύτερη κακουχία, που είναι και το πιο σημαντικό που νιώθει ο κόσμος, οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην μέση. Ο πυρετός διαρκεί 2-3 μέρες και το πιο άσχημο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σε κάποια κρούσματα επανεμφανίστηκε η απώλεια της όσφρησης κυρίως. Αυτά είναι δείγματα ότι ο ιός δεν πάει συνεχώς σε ηπιότερες μεταλλάξεις, κατέληξε ο κ. Τζανάκης.
«Γενικώς πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στην πορεία και ενδιάμεσα μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις πηγαίνοντας από κάτι βαρύτερο σε κάτι ελαφρύτερο και το αντίστροφο, μέχρι να πάμε σε μια μετάλλαξη η οποία θα ζει μαζί μας ειρηνικά. Θα μας παιδέψει υπό την υγειονομική έννοια, αλλά όχι ως προς την κοινωνική και οικονομική. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ενδημικότητας, ίσως όχι πλήρους υπό την έννοια ότι νοσούν δυστυχώς άνθρωποι με πολύ βαριά νοσήματα και αυτοί είναι που μπαίνουν στα νοσοκομεία και χάνουν την ζωή τους. 20-30 θάνατοι την ημέρα δεν είναι λίγοι και επίσης έχουμε αρκετές εισαγωγές με ήπια νόσο σε ανθρώπους με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία» ανέφερε.