Πονάνε ωρέ Μανολιό (Μακρόν) τα παλληκάρια από τους δασμούς;

Νέα εξέταση αίματος ελέγχει αν οι ασθενείς με προβλήματα σκέψης και μνήμης πάσχουν από Αλτσχάιμερ

Νέα φάρμακα όπως η δονανεμάμπη και η λεκανεμάμπη μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου

Νέα εξέταση αίματος ελέγχει αν οι ασθενείς με προβλήματα σκέψης και μνήμης πάσχουν από Αλτσχάιμερ

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα εξέταση αίματος για ασθενείς με προβλήματα σκέψης και μνήμης, προκειμένου να ελέγχουν αν πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Η ομάδα πίσω από την εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ λέει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια φάρμακα θα ήταν τα καταλληλότερα για τους ασθενείς.

Για παράδειγμα, νέα φάρμακα όπως η δονανεμάμπη και η λεκανεμάμπη μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά μόνο σε άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ακριβείς και οικονομικά συμφέρουσες διαγνωστικές εξετάσεις για το Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι πολλές χώρες έχουν πρόσφατα εγκρίνει την κλινική χρήση θεραπειών που στοχεύουν στο αμυλοειδές», ανέφερε για την εξέταση ο καθηγητής Oskar Hansson από το Πανεπιστήμιο Lund, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, η πρωτεΐνη tau υπερφωσφορυλιώνεται, γεγονός που διαταράσσει την κανονική λειτουργία της, προκαλώντας την αποκόλλησή της από τους μικροσωληνίσκους.

Αυτό το ανώμαλο tau συσσωρεύεται στους νευρώνες και σχηματίζει νευροϊνιδιακά συμπλέγματα, τα οποία είναι ένα από τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, ο Hansson και οι συνεργάτες του ανέφεραν πώς διαπίστωσαν ότι θραύσματα του tau, που ονομάζονται eMTBR-tau243, μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα και να συσχετιστούν με τη συσσώρευση δεσμών tau στους εγκεφάλους ατόμων με Αλτσχάιμερ, αλλά όχι με άλλες ασθένειες.

Οι αναλύσεις της ομάδας, στις οποίες συμμετείχαν 902 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτού του θραύσματος tau ήταν αυξημένα σε άτομα με συμπτώματα Αλτσχάιμερ που είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και υψηλότερα σε άτομα με άνοια. Τα επίπεδα δεν ήταν αυξημένα σε άτομα με γνωστικές διαταραχές λόγω άλλων παθήσεων.

«Από επιστημονική άποψη, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και σημαντικά, καθώς ο δείκτης αυτός είχε καλύτερες επιδόσεις από τις υπάρχουσες εξετάσεις και θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της απόδοσης των νέων φαρμάκων σε δοκιμές», ανέφερε σχετικά, σύμφωνα με την Guardian, η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, ειδική σε θέματα νευροεκφυλισμού στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία.

Όμως, είπε, δεν πρόκειται για μία αλάνθαστη αιματολογική εξέταση για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε επίσης στο Nature Medicine, αποκάλυψε ότι η αναλογία δύο πρωτεϊνών στο εγκεφαλικό υγρό σχετίζεται με τον βαθμό γνωστικής εξασθένησης που βιώνουν τα άτομα με Αλτσχάιμερ, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των πλακών β-αμυλοειδούς και των συμπλεγμάτων tau στον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα αυτή, με επικεφαλής επιστήμονες στις ΗΠΑ, περιλάμβανε δείγματα από 3.397 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία και εξέτασε τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών -των YWHAG και NPTX2- που συνήθως βρίσκονται στις συνδέσεις ή συνάψεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αναλογία YWHAG:NPTX2 μπορούσε να δείξει καλύτερα ότι οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν γνωστικά προβλήματα απ’ ό,τι τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς και του tau και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της μελλοντικής γνωστικής παρακμής και της εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tony Wyss-Coray, από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των καλύτερων φαρμάκων για τα άτομα και να βοηθήσουν στο σχεδιασμό καλύτερων κλινικών δοκιμών με την επιλογή των κατάλληλων συμμετεχόντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.