
Ουκ ολίγοι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να γερνούν πιο αργά από άλλους.
Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ρίχνει νέο φως σε αυτό το μυστήριο, προσδιορίζοντας τέσσερις διαφορετικούς «ηλικιακούς τύπους». Αυτή η νέα κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να μεταμορφώσει την κατανόηση της γήρανσης και να ανοίξει τον δρόμο για εξατομικευμένες παρεμβάσεις.
Η γήρανση είναι μια καθολική αλλά ταυτόχρονα ατομική διαδικασία, η οποία μέχρι πρόσφατα παρέμενε ένα βιολογικό αίνιγμα. Στις αρχές του 2020, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση αυτού του πολύπλοκου φαινομένου. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, αποκάλυψε την ύπαρξη τεσσάρων κύριων βιολογικών οδών γήρανσης, γνωστών ως «ageotypes».
Τα τέσσερα πρόσωπα της γήρανσης
Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Michael Snyder, παρακολούθησε 43 υγιείς εθελοντές ηλικίας 34 έως 68 ετών για δύο χρόνια. Αυτή η διαχρονική προσέγγιση επέτρεψε στους επιστήμονες να παρατηρήσουν την εξέλιξη των μοριακών δεικτών γήρανσης σε κάθε άτομο ξεχωριστά.
Οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις διακριτούς ηλικιακούς τύπους:
Η κατηγοριοποίηση αυτή βοηθά στην κατανόηση του γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν, ενώ άλλοι παραμένουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο διάστημα.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της έρευνας είναι η απόδειξη ότι η γήρανση δεν ακολουθεί πάντα μια γραμμική πορεία. Μερικοί συμμετέχοντες παρουσίασαν ακόμη και μείωση των δεικτών γήρανσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί.
Αυτές οι θετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν κυρίως σε άτομα που τροποποίησαν τον τρόπο ζωής τους, ιδίως τη διατροφή και τη φυσική τους δραστηριότητα. Ο ίδιος ο καθηγητής Snyder, που συμμετείχε στη μελέτη, ξεκίνησε προπόνηση με βάρη για να επηρεάσει θετικά τη δική του γήρανση.
Η έρευνα έδειξε επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην ινσουλίνη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την καθυστέρηση της γήρανσης.
Προς μια εξατομικευμένη προληπτική ιατρική
Η ανακάλυψη των ηλικιακών τύπων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση της γήρανσης. Θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προληπτική ιατρική, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση κινδύνων υγείας και την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης.
Παρόλο που η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα μυστήρια της γήρανσης δεν έχουν ακόμα πλήρως αποκαλυφθεί, αλλά η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή όπου η μακροζωία και η υγεία θα είναι περισσότερο ελεγχόμενες από τον ίδιο τον άνθρωπο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.