Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία ανέλυσε στοιχεία για 80.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Η συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την έναρξη της μελέτης.
Παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο, με κοινή χρήση των αρχείων υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Τι αποκάλυψε η έρευνα για την κατανάλωση μικρών ψαριών
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μόλις μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των εννέα ετών σε σύγκριση με εκείνες που τα έτρωγαν σπάνια.
Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για τους άνδρες, δήλωσε η ομάδα, αλλά η διαφορά δεν ήταν αρκετή για να είναι στατιστικά σημαντική.
Γράφοντας στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την παράταση της ζωής των γυναικών.
Προστατευτική η επίδραση πρόσληψης μικρών ψαριών στην υγεία
Ο Dr. Chinatsu Kasahara, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας».
«Τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να καταναλωθούν από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων» συνεχίζει ο Kasahara, προσθέτοντας: «Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσιολογικά ενεργές ουσίες που είναι μοναδικές στα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας.
Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».
«Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών περιορίζεται συνήθως σε αρκετές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Takashi Tamura.
«Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι η κατανάλωση μικρών ψαριών οπουδήποτε μπορεί να αποκαλυφθεί ως ένας τρόπος παράτασης του προσδόκιμου ζωής».