Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες. 

Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες ενός καλού ύπνου και ότι πρέπει να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε περίεργες ώρες, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχει και θανατηφόρες συνέπειες.

Η ακανόνιστη ρουτίνα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και αν κοιμάστε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, αναφέρει η έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις επιπτώσεις της διάρκειας του ύπνου στην υγεία, παρά στον αντίκτυπο που έχει η σταθερότητα του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, καθιστώντας αυτά τα ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά, αναφέρει η nypost.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επαρκή διάρκεια ύπνου στη ρύθμιση του κινδύνου για ενδεχόμενο μείζον καρδιαγγειακό ανεπιθύμητο συμβάν», λένε οι ερευνητές της μελέτης.

Για την έρευνα, 72.269 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών φορούσαν έναν ανιχνευτή δραστηριότητας για μία εβδομάδα για να αξιολογήσουν τις συνήθειες του ύπνου τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη συνέχεια συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τον υπολογισμό της βαθμολογίας του δείκτη κανονικότητας του ύπνου κάθε συμμετέχοντα. Όσοι είχαν βαθμολογία υψηλότερη από 87 θεωρήθηκαν ότι έχουν τακτικό μοτίβο ύπνου, ενώ όσοι είχαν βαθμολογία κάτω από 72 θεωρήθηκαν ότι έχουν ακανόνιστο μοτίβο ύπνου.

Ύπνος

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακών προσβολών για τα επόμενα οκτώ χρόνια και διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν ακανόνιστα είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μείζον καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με όσους πήγαιναν για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι είχαν τακτικό πρόγραμμα ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά νύχτα – οι οποίες θεωρούνται επτά έως οκτώ ώρες για τα άτομα άνω των 65 ετών και επτά έως εννέα ώρες για τα άτομα μεταξύ 18 και 64 ετών.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου ύπνου δεν αντιστάθμισε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους στους ανθρώπους με ακανόνιστο ύπνο.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Journal of Epidemiology & Community Health. Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως ότι τα δεδομένα ύπνου συλλέγονταν μόνο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και ότι ο ανιχνευτής ύπνου δεν έκανε διάκριση μεταξύ ύπνου και συνειδητής ανάπαυσης. Ο μεσημεριανός ύπνος δεν λήφθηκε επίσης υπόψη.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του να μην πέφτεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κανονικότητα του ύπνου στις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία και την κλινική πρακτική λόγω του δυνητικού ρόλου της στην καρδιαγγειακή υγεία», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.