Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σόμπες υγραερίου σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο. 

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι διπλάσιος από αυτόν των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι κουζίνες εκπέμπουν επιβλαβή αέρια που συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει ελάχιστα για τους κινδύνους τους. Κατά μέσο όρο, η χρήση μιας σόμπας αερίου «αφαιρεί» σχεδόν δύο χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με μια μελέτη σε νοικοκυριά στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Juana María Delgado-Saborit, η οποία διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στη Φλώρινα όπου έγινε η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο  με 14 άτομα να οδηγούνται στο νοσοκομείο. 

Ανησυχητικά ευρήματα

Οι ερευνητές απέδωσαν 36.031 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σε κουζίνες υγραερίου στην ΕΕ και άλλους 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λένε ότι οι εκτιμήσεις τους είναι συντηρητικές επειδή έλαβαν υπόψη μόνο τις επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (NO 2) στην υγεία και όχι άλλων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.

«Πολύ πίσω στο 1978, μάθαμε για πρώτη φορά ότι η ρύπανση από NO 2 είναι πολλές φορές μεγαλύτερη στις κουζίνες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο παρά στις ηλεκτρικές κουζίνες», δήλωσε ο Delgado-Saborit. «Αλλά μόνο τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε έναν αριθμό για τον αριθμό των ζωών που περικόπτονται».

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο, φτάνοντας το 54% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο από το 60% στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Οι κουζίνες καίνε ορυκτά αέρια και εκτοξεύουν επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, βασίζεται σε έρευνα του περασμένου έτους που μέτρησε την ποιότητα του αέρα στα σπίτια για να ανακαλύψει πόσο το μαγείρεμα με αέριο αύξησε τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αυτό επέτρεψε σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια να προσδιορίσουν τις αναλογίες μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κατά το μαγείρεμα με αέριο και να χαρτογραφήσουν την έκθεση σε εσωτερικούς χώρους στο NO 2.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν ποσοστά κινδύνου ασθενειών, που προέρχονται από μελέτες για την εξωτερική ρύπανση με NO 2 , για να υπολογίσουν τον αριθμό των χαμένων ζωών.

«Η κύρια αβεβαιότητα είναι εάν ο κίνδυνος θανάτου που εντοπίζεται με υπαίθριο NO 2 από κυρίως κυκλοφορία μπορεί να εφαρμοστεί σε εσωτερικούς χώρους NO 2 από μαγείρεμα με αέριο», δήλωσε ο Steffen Loft, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά είναι μια δίκαιη υπόθεση και απαιτείται για την αξιολόγηση».

19.000 τον χρόνο στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με μια μελέτη στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι σόμπες αερίου και προπανίου συμβάλλουν σε έως και 19.000 θανάτους ενηλίκων κάθε χρόνο.

Η ΕΕ έκανε αυστηρότερους τους κανόνες της για την ποιότητα του εξωτερικού αέρα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει θέσει πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες αερίου θέτοντας όρια στις εκπομπές, προσφέροντας χρήματα για τη μετάβαση σε καθαρότερες κουζίνες και αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να επισημαίνουν τις κουζίνες με τους κινδύνους ρύπανσης.

«Για πάρα πολύ καιρό ήταν εύκολο να απορρίψουμε τους κινδύνους των κουζινών αερίου», είπε η Sara Bertucci από την EPHA. «Όπως τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτηκαν πολλές για τις επιπτώσεις στην υγεία – και, όπως τα τσιγάρα, οι κουζίνες υγραερίου είναι μια μικρή φωτιά που γεμίζει το σπίτι μας με ρύπανση».

Οι άνθρωποι μπορούν εν μέρει να προστατευτούν από τις αναθυμιάσεις όταν μαγειρεύουν ανοίγοντας τα παράθυρα όταν μαγειρεύουν και ενεργοποιώντας τους ανεμιστήρες εξαγωγής.

Η Delgado-Saborit είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της μεγάλωσαν σε σπίτια όπου το μαγείρεμα γινόταν σε ηλεκτρικές εστίες, κάτι που είναι «πιο καθαρό, πιο ασφαλές και υγιεινό», αλλά αργότερα μετακόμισαν σε ένα σπίτι με ηλεκτρική κουζίνα στην κουζίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Βρισκόμαστε τώρα στη μέση ορισμένων βελτιώσεων στο σπίτι και μετράω τις μέρες για να τοποθετήσω μια νέα ηλεκτρική εστία στην κουζίνα μου».