Οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 45 χιλιάδες άτομα.
Τα ευρήματα της μελέτης Nurses’ Health Study που διήρκησε 20 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν ότι ακόμη και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής εργασίας, αυξάνει τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγιής γήρανση ορίζεται ως η συμπλήρωση των 70 ετών χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας, μνήμης, σωματικές βλάβες και χρόνιες ασθένειες.
Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, καθώς και ιδρύματα στην Κίνα και την Αυστρία, μελέτησε 45.176 άτομα επί 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας την παρακολούθηση τηλεόρασης ως υποκατάστατο της καθιστικής συμπεριφοράς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά δύο ώρες καθημερινής τηλεθέασης μείωνε την πιθανότητα υγιούς γήρανσης κατά 12%. Αντίθετα, δύο ώρες ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας οδήγησαν σε αύξηση κατά 6%.
Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Η ομάδα ανέφερε διάφορους πιθανούς μηχανισμούς για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης. Η καθιστική ζωή, λένε οι ειδικοί, προκαλεί κυτταρικές και μοριακές αντιδράσεις που βλάπτουν τη λειτουργία των σκελετικών μυών και τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα.
Οι σκελετικοί μύες, με τη σειρά τους, παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, διαταράσσει τον μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους μετά τα γεύματα, αυξάνει τη φλεγμονή και επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Η εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζουν οι ερευνητές, επειδή η τεχνολογία έχει αλλάξει τη φύση τόσο της εργασίας όσο και του ελεύθερου χρόνου για πολλούς.
Οι άνθρωποι είναι λιγότερο δραστήριοι από τις προηγούμενες γενιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τείνουν να κινούνται ακόμη λιγότερο καθώς μεγαλώνουν. Τα δεδομένα της μελέτης ανέδειξαν την έκταση του προβλήματος, καθώς μόλις το 8,6% των συμμετεχόντων πέτυχε υγιή γήρανση στο τέλος της 20ετούς περιόδου παρακολούθησης.
Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία.
Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και η αντικατάσταση άλλων καθιστικών συμπεριφορών, όπως η καθιστική εργασία, η οδήγηση ή μια καθιστική δραστηριότητα στο σπίτι, βελτίωσε τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης σε σχέση με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Ακόμη και η αντικατάσταση του ύπνου, για όσους κοιμούνται επτά ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, αύξησε τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στην υγεία
Τα καλά νέα είναι ότι η βελτίωση των πιθανοτήτων υγιούς γήρανσης δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κάποιο πρόγραμμα άσκησης, καθώς σχεδόν οποιαδήποτε ελαφριά δραστηριότητα, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού, βοηθούν σημαντικά την υγεία σας.
Κι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δουλειές του σπιτιού, όπως το σκούπισμα, το ξεσκόνισμα, το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο των πιάτων, σας κάνουν καλό. Βοηθούν όχι μόνο την ψυχική σας υγεία γιατί σας ηρεμούν, σας βελτιώνουν τη διάθεση, σας διώχνουν το στρες και το άγχος, αλλά κάνουν καλό και στη σωματική και την πνευματική σας υγεία.
Οι δουλειές του σπιτιού σας προστατεύουν από άνοια, βελτιώνουν τη μνήμη σας, μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, διαβήτη και παχυσαρκίας και σας χαρίζουν χρόνια ζωής.
«Η σωματική δραστηριότητα που αυξάνει τη μακροζωία δεν χρειάζεται να είναι υψηλής έντασης για να ωφελήσει δυνητικά διάφορες πτυχές της υγείας, αρκούν οι οικιακές εργασίες» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Και προσθέτουν πως «Δεδομένης της ισχυρής συσχέτισης που παρατηρείται μεταξύ του καθιστικού τρόπου ζωής και της υγιούς γήρανσης, οι εκστρατείες δημόσιας υγείας για την προαγωγή της υγείας θα πρέπει όχι μόνο να προωθούν την αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη μείωση της καθιστικής ζωής, ιδίως της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.