Στη δημοσιότητα έρχεται μία νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει ότι το ανθρώπινο σώμα υφίσταται κρίσιμες αλλαγές σε δύο συγκεκριμένες ηλικίες.
Γνωρίζουμε ότι το σώμα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι πιο ξαφνικές και εντυπωσιακές από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένες φάσεις στη ζωή μας.
Μια νέα μελέτη από την Ιατρική του Στάνφορντ αποκαλύπτει ότι πολλά από τα μόρια και τους μικροοργανισμούς του σώματος αυξάνονται ή μειώνονται δραστικά σε αριθμό σε δύο συγκεκριμένες χρονικές στιγμές – στις ηλικίες 44 και 60 ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την αξιολόγηση χιλιάδων μορίων -συμπεριλαμβανομένων RNA, πρωτεϊνών και μεταβολιτών- και του μικροβιώματός τους, της συλλογής βακτηρίων, ιών και μυκήτων που ζουν πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σε άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 81% των μορίων που μελετήθηκαν εμφάνιζαν μη γραμμικές διακυμάνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι υφίσταντο περισσότερες αλλαγές σε ορισμένες χρονικές στιγμές από ό,τι σε άλλες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature Aging.
Στα 40 και τα 60 η περίοδοι των δραματικών αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα
Ο Michael Snyder, πρόεδρος του τμήματος γενετικής και κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου- υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές. Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας του ’60. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζουμε».
Οι ερευνητές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η New York Post, πιστεύουν ότι αυτές οι δραματικές αλλαγές αντικατοπτρίζονται σε σημαντικές μεταμορφώσεις μέσα στο σώμα.
Η ερευνητική ομάδα εμπνεύστηκε να μελετήσει τις επιπτώσεις των μοριακών και μικροβιακών μετατοπίσεων μετά την παρατήρηση ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, παρουσιάζει απότομη και όχι σταθερή αύξηση.
Για τους 40άρηδες, παρατηρήθηκαν μοριακές αλλαγές στον αριθμό των μορίων που σχετίζονται με το αλκοόλ, την καφεΐνη, τον μεταβολισμό των λιπιδίων, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το δέρμα και τους μυς. Για τους 60άρηδες, οι αλλαγές αφορούσαν το μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το δέρμα και τους μυς.
Μεταξύ των 108 συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις «ηλικιακούς τύπους», που υποδεικνύουν ότι τα νεφρά, το συκώτι, ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Όταν οι ερευνητές αναζήτησαν ομάδες μορίων με τη μεγαλύτερη αυξομείωση της ποσότητας, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές συνέβησαν περισσότερο σε δύο χρονικά διαστήματα: όταν οι άνθρωποι έφτασαν στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60.
Το ίδιο για γυναίκες και άνδρες
Η ομάδα των 40χρονων εξέπληξε τους επιστήμονες, οι οποίοι αρχικά υπέθεσαν ότι η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση κατευθύνει αυτές τις αλλαγές στις γυναίκες, αλλοιώνοντας έτσι την ομάδα. Ωστόσο, όταν χώρισαν την ομάδα μελέτης ανά φύλο, ανακάλυψαν ότι η μετατόπιση επηρέασε εξίσου και τους άνδρες.
O Xiaotao Shen, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής της Ιατρικής του Στάνφορντ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας του 40, υπάρχουν πιθανώς άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο εντοπισμός και η μελέτη αυτών των παραγόντων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη μελλοντική έρευνα».
Όπως υποδηλώνει ο Shen, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί η κινητήρια δύναμη αυτών των ξαφνικών αλλαγών, αν τα αποτελέσματα είναι προϊόν συμπεριφορικών ή βιολογικών παραγόντων. Ανεξάρτητα από την αιτιώδη συνάφεια, οι ερευνητές συνιστούν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία κατά τη δεκαετία των 40 και των 60, ίσως αυξάνοντας την άσκηση και μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να υπάρχει καλύτερη συμφωνία με αυτές τις βιομοριακές αλλαγές.
Όπως υποστηρίζει ο Snyder, «είμαι μεγάλος οπαδός του ότι πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς».