Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας επί δύο χρόνια κατέγραφαν τα λάθη που έκαναν εκατοντάδες εργαζόμενοι γραφείου.
Αποτέλεσμα: Η Παρασκευή είναι η ημέρα της εβδομάδας που κάνουμε τα περισσότερα λάθη. Και όσο περνούν οι ώρες, τόσο περισσότερα λάθη γίνονται.
Η πρωτότυπη αυτή μελέτη έγινε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές 789 εργαζομένων μιας μεγάλης εταιρείας ενέργειας. Οι ερευνητές εξέταζαν δεδομένα από τη χρήση των υπολογιστών σε τυχαίες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Στόχος τους ήταν να εξετάσουν αντικειμενικές παραμέτρους, όπως:
- Η ταχύτητα της πληκτρολόγησης
- Τα λάθη κατά την πληκτρολόγηση
- Η δραστηριότητα του ποντικιού (mouse)
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE. «Ανακαλύψαμε πως η χρήση των υπολογιστών αυξανόταν προοδευτικά στη διάρκεια της εβδομάδας. Την Παρασκευή όμως μειωνόταν σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.
Στην πραγματικότητα, από Δευτέρα έως Πέμπτη οι εργαζόμενοι:
- Πληκτρολογούσαν περισσότερες λέξεις
- Έκαναν περισσότερα κλικ με το ποντίκι
- Κινούσαν περισσότερο το ποντίκι
- Έκαναν περισσότερα scroll
Την Παρασκευή όλες αυτές οι κινήσεις μειώνονταν. Όσον αφορά τις ώρες της ημέρας, από το μεσημέρι και μετά η δραστηριότητα στους υπολογιστές έβαινε μειούμενη όλες τις ημέρες. Έφτανε όμως στο ναδίρ την Παρασκευή.
Επιπλέον, την Παρασκευή αυξάνονταν τα λάθη που έκαναν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα η αύξηση ήταν εμφανής παρότι πληκτρολογούσαν αισθητά λιγότερες λέξεις απ’ ό,τι τις άλλες ημέρες της εβδομάδας.
Εναλλακτικές μορφές απασχόλησης
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώνεται την πέμπτη εργάσιμη ημέρα, λένε οι ερευνητές. Ίσως λοιπόν πρέπει να εφαρμόζονται εναλλακτικά εργασιακά προγράμματα, όπως:
- Η υβριδική εργασία
- Η εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 60% των εργαζομένων πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους. Οι περισσότεροι άλλοι είτε εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεργασία) είτε με υβριδικό τρόπο (και στο γραφείο και από το σπίτι). Υπάρχουν, όμως, και εργαζόμενοι που προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ώρες την ημέρα αλλά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η τηλεργασία και η εργασία λιγότερες ημέρες της εβδομάδας δεν μειώνουν απλώς τα λάθη. Ούτε αυξάνουν μόνο την παραγωγικότητα. Τουναντίον, παρέχουν πολλά πρόσθετα οφέλη.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται λιγότερο στρες, περισσότερος ελεύθερος χρόνος και καλύτερη οργάνωση του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι «να αυξάνεται η ικανοποίηση από την εργασία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Περιβαλλοντικής & Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο A&M.
Και κατέληξε: «Οι εναλλακτικοί τρόποι εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους. Μειώνουν επίσης τις διενέξεις στον χώρο εργασίας. Τέλος, αυξάνουν τον χρόνο για φυσική δραστηριότητα και ποιοτική ζωή».