Ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ένα νέο βακτήριο που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο.

Οι ερευνητές εντόπισαν το βακτήριο Tomasiella immunophila (T. immunophila), το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη διάσπαση ενός κρίσιμου στοιχείου του προστατευτικού φραγμού του εντέρου.

Ο εντοπισμός του βακτηρίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια ποικιλία φλεγμονωδών και μολυσματικών παθήσεων του εντέρου.

Οι παθήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, συνδέονται με μειωμένα επίπεδα εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (SIgA), ενός αντισώματος που προστατεύει την επιφάνεια του βλεννογόνου.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ένα συγκεκριμένο συστατικό του μικροβιώματος του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια. Ο εντοπισμός αυτού του βακτηρίου, συμβάλλει στην κατανόηση των ασθενειών του εντέρου ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ο εντοπισμός της αιτίας της διάσπασης του προστατευτικού προσαρμοστικού ανοσολογικού φραγμού του εντέρου, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη των αναγκαίων θεραπειών για παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα» εξηγούν οι ερευνητές.

Στο έντερο, η SIgA συνδέεται συνεχώς με τα μικρόβια, εμποδίζοντάς τα να φτάσουν και να βλάψουν τους ιστούς του σώματος.

Σε προηγούμενη μελέτη της, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα εντερικά βακτήρια θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα της SIgA, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και υπερβολική φλεγμονή.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία του T. immunophila στο έντερο αυξάνει την ευαισθησία σε παθογόνα και καθυστερεί την αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού του εντέρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!