Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πώς η συστηματική έκθεση στον μόλυβδο, συμβάλλει στη μείωση του δείκτη ευφυίας κατά 6 μονάδες κατά μέσο όρο, ενώ συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου στα παιδιά μικρής ηλικίας.
Μάλιστα, η δηλητηρίαση από μόλυβδο προκαλεί σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες της μελέτης, η υπερβολική έκθεση στο μόλυβδο ενοχοποιείται για περίπου 5,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, με το 90% αυτών να εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχαν προβλέψει τα προηγούμενα μοντέλα, γεγονός που δείχνει ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο ενοχοποιείται για το 30% σχεδόν του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η έκθεση στο μόλυβδο αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με το κάπνισμα ή την υψηλή χοληστερόλη.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από εξετάσεις αίματος εθελοντών σε 183 χώρες του κόσμου. Οι εθελοντές αυτοί είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Global Burden of Disease που διεξήχθη το 2019.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στις επιδράσεις του μόλυβδου σχεδόν αποκλειστικά στην αρτηριακή πίεση.
Η νέα έρευνα εξέτασε και άλλες πτυχές της καρδιακής υγείας, όπως για παράδειγμα τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν συμπεριέλαβε δεδομένα από όλες τις χώρες.
Εκπρόσωποι της ΜΚΟ Pure Earth υποστήριξαν ωστόσο, ότι σχεδόν όλες οι εξετάσεις αίματος σε εθελοντές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, επέτρεψαν μεγαλύτερες μετρήσεις σε σχέση με τα επίπεδα που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκτιμήσεις της παρούσας μελέτης.
Αυτό δείχνει πρακτικά ότι οι αρνητικές επιδράσεις του μόλυβδου είναι πιθανώς περισσότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στην ανάλυση και επομένως ο μόλυβδος επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Καταλήγοντας, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα της έκθεσης στο μόλυβδο προέρχεται από τα μαγειρικά σκεύη. Επομένως αν θέλουμε να περιορίσουμε την έκθεση στο μέταλλο αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Planetary Health.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.