ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν χάνουν τα κλειδιά τους ή άλλα πράγματα όσο συχνά νομίζουν

Πώς έγινε η μελέτη για την χωρική και χρονική μνήμη

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν χάνουν τα κλειδιά τους ή άλλα πράγματα όσο συχνά νομίζουν

Όλοι χάνουμε πράγματα από καιρό σε καιρό. Αλλά έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital αποκαλύπτει ότι η ικανότητά μας να ανακαλούμε πού και πότε είδαμε για τελευταία φορά κάτι (χωρική και χρονική μνήμη) είναι εκπληκτικά ισχυρή.

“Είναι ευρέως γνωστό ότι έχουμε πολύ δυνατή μνήμη αναγνώρισης για αντικείμενα”, λέει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οφθαλμολογίας και ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Με άλλα λόγια, είμαστε καλοί στο να αναγνωρίζουμε αντικείμενα που έχουμε δει στο παρελθόν.

«Για παράδειγμα, αφότου αντικρίσουμε 100 αντικείμενα για 2 έως 3 δευτερόλεπτα το καθένα, μπορούμε να διακρίνουμε αυτές τις 100 παλιές εικόνες από 100 νέες με ακρίβεια πάνω από 80%”, είπε ο ειδικός.

Αλλά το να θυμάστε πώς μοιάζουν τα κλειδιά σας δεν θα σας βοηθήσει απαραίτητα να τα βρείτε. “Συχνά ψάχνουμε το πότε και πού είδαμε ένα αντικείμενο. Στόχος μας λοιπόν ήταν να μετρήσουμε αυτές τις χωρικές και χρονικές μνήμες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πώς έγινε η έρευνα για την χωρική και χρονική μνήμη

Σε μια σειρά πειραμάτων, ο ειδικός και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμούνται αντικείμενα τοποθετημένα σε ένα πλέγμα.

  • Είδαν 300 αντικείμενα (εικόνες με πράγματα όπως ένα βάζο, ένα νυφικό, ένα παντελόνι, μια στολή κ.α.) και τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν το καθένα και πού ήταν η θέση του στο πλέγμα.
  • Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θυμόταν 100 ή περισσότερες τοποθεσίες, επιλέγοντας είτε το σωστό τετράγωνο στο πλέγμα είτε ένα ακριβώς δίπλα του.
  • Ένα άλλο τρίτο θυμόταν μεταξύ 50 και 100 αντικείμενα και τις τοποθεσίες τους.
  • Οι υπόλοιποι θυμήθηκαν λιγότερο από 50 αντικείμενα και τις τοποθεσίες τους.

Αργότερα, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες διάφορα αντικείμενα ένα-ένα και τους ζητήθηκε να επιλέξουν το χρονικό πλαίσιο για το πότε ακριβώς τα είχαν δει.

  • Στο 60% με 80% των περιπτώσεων, αναγνώρισαν επιτυχώς ότι είχαν όντως δει ένα αντικείμενο και μάλιστα πέτυχαν και την ώρα εντός χρονικής απόκλισης 10%.
  • Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το 40% που θα είχαν πετύχει με απλή μαντεψιά.

Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα και διευρύνουν την κατανόησή μας για την μνήμη, λέει ο ειδικός. «Γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να θυμηθούν πού βρίσκονταν κάποια πράγματα. Ωστόσο, κανείς δεν είχε προσπαθήσει να ποσοτικοποιήσει αυτήν την μνήμη», πρόσθεσε.

Αλλά, αν είμαστε τόσο καλοί στο να θυμόμαστε πού και πότε είδαμε κάτι, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να εντοπίσουμε “χαμένα” αντικείμενα;

Το πιθανότερο είναι ότι δεν συμβαίνει τόσο συχνά όσο νομίζουμε. Απλώς νιώθουμε έτσι γιατί τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στις αποτυχημένες και να παραβλέπουμε τις επιτυχημένες ανακλήσεις από μνήμης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν εάν οι χωρικές και χρονικές μνήμες συσχετίζονται: αν είστε καλοί στο ένα, είστε καλοί στο άλλο; Μέχρι στιγμής, «αυτή η συσχέτιση φαίνεται μάλλον αδύναμη», λέει ο ειδικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.