ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Νέα έρευνα: Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται με την νόσο long Covid

Ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι άτομα με long Covid συχνά βιώνουν μια «εξαιρετικά ευρεία» γκάμα συμπτωμάτων

Νέα έρευνα: Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται με την νόσο long Covid

H μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι παραισθήσεις και η τριχόπτωση είναι ανάμεσα σε ένα ευρύτερο σύνολο συμπτωμάτων της long Covid, σύμφωνα με μελέτη σε ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν. 

Ήδη ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως η απώλεια όσφρησης και η δύσπνοια είναι ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Η λίστα του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) με τα συμπτώματα της Covid περιλαμβάνει ακόμη την κόπωση, τα εξανθήματα και την ομίχλη εγκεφάλου.

Τώρα, ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι άτομα με long Covid συχνά βιώνουν μια «εξαιρετικά ευρεία» γκάμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο γνωστών όπως η αμνησία και η αδυναμία εκτέλεσης οικείων κινήσεων ή εντολών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ασθενείς επανειλημμένα λένε σε γιατρούς, φίλους και συγγενείς από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, πέρα από τον εντοπισμό μιας ευρύτερης γκάμας συμπτωμάτων, βρήκαν και βασικές ομάδες και συμπεριφορές που θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν long Covid.

Αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι άνθρωποι και οι μαύροι ή μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι με πιο φτωχό υπόβαθρο, καπνιστές, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι επίσης συνδέθηκαν με αναφορά επίμονων συμπτωμάτων.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ασθενείς λένε σε γιατρούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την αρχή της πανδημίας. Ότι τα συμπτώματα της long Covid είναι εξαιρετικά εκτεταμένα», τόνισε ο δρ. Σαμίλ Χαρούν, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Τα συμπτώματα που εντοπίσαμε θα πρέπει να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης κατευθυντήριων γραμμών να βελτιώσουν την αξιολόγηση των ασθενών με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid-19 και να εξετάσουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η επιβάρυνση από τα συμπτώματα», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ανέφεραν 62 συμπτώματα πολύ συχνότερα τις 21 εβδομάδες έπειτα από τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κολλήσει, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βρετανία. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και περιελάμβαναν 486.149 ανθρώπους με πρότερη λοίμωξη και 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους δεν υπήρχε καμία ένδειξη μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

«Η ανάλυση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή μας βοηθά να εξετάσουμε τι θα μπορούσε να προκαλεί ή να συμβάλει στην long Covid», δήλωσε η Ανουράντα Σουμπραμάνιαν, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.