ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ μπορεί να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία

Επιβαρυντικός φάνηκε να είναι και ο υπερβολικός ύπνος

Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ μπορεί να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία

Eπιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ μπορεί να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία απ’ ό,τι όσοι μπαίνουν νωρίς για ύπνο.

Μελετώντας χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι είναι πιο δραστήριοι σωματικά και νοητικά μέχρι αργά το βράδυ, αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Η έρευνά τους έδειξε επίσης ότι είναι σημαντική και η διάρκεια του ύπνου. Όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν κάθε βράδυ από 7 έως 9 ώρες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που αξιολογούσαν:

  • Την ευφυΐα
  • Τη λογική σκέψη
  • Τους χρόνους αντίδρασης
  • Τη μνήμη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Public Health. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 26.820 εθελοντές, ηλικίας 53-86 ετών. Το 56% ήταν γυναίκες. Όλοι τους παρέχουν από το 2006 δεδομένα για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εκ φύσεως ήταν πιο δραστήριοι το βράδυ, έτειναν να έχουν «ανώτερη νοητική λειτουργία» σε σύγκριση με όσους ήταν πιο δραστήριοι το πρωί (πρωινοί τύποι).

Καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων είχαν επίσης οι ενδιάμεσοι τύποι, δηλαδή όσοι δεν ξενυχτούσαν αλλά ούτε έμπαιναν για ύπνο πολύ νωρίς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι χρονότυποι δεν αποτελούν απλώς μία προσωπική προτίμηση. Μπορεί να επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Raha West, από το Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Διάρκεια του ύπνου και τρόπος ζωής

Μολονότι όμως είναι σημαντικό να κατανοεί κανείς τις φυσικές τάσεις του ύπνου του, εξίσου σημαντικό είναι να προσέχει και τη διάρκειά του, πρόσθεσε. «Ο συνδυασμός των δύο έχει ζωτική σημασία για να διατηρείται ο εγκέφαλος υγιής και να λειτουργεί κατά το δυνατόν καλύτερα», τόνισε.

Όντως, η μελέτη έδειξε πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έτειναν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητική τεστ. Επιβαρυντικός φάνηκε να είναι και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 9 ώρες κάθε βράδυ).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες, η προχωρημένη ηλικία και ορισμένα προβλήματα υγείας σχετίζονταν με χειρότερη νοητική λειτουργία. Τα προβλήματα αυτά ήταν η στηθάγχη, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επίσης φάνηκε να πλήττουν τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ σε καθημερινή βάση, φάνηκε να είναι ωφέλιμη. Αντιθέτως, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ και η περιστασιακή κατανάλωση (σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση) ήταν επιβαρυντικές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά το κάπνισμα, η νέα μελέτη είχε το «παράδοξο εύρημα», όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία οι πρώην καπνιστές από τους συμμετέχοντες που ουδέποτε είχαν καπνίσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.