ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Νέα έρευνα: Οι γυναίκες με «ακίνδυνα» εξογκώματα στο στήθος έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για καρκίνο

Οι μη καρκινικοί όγκοι, όπως οι κύστεις και τα ινοαδενώματα, συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία και υποχωρούν από μόνα τους

Νέα έρευνα: Οι γυναίκες με «ακίνδυνα» εξογκώματα στο στήθος έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για καρκίνο

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με «ακίνδυνα» εξογκώματα στο στήθος έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι καλοήθεις ασθένειες του μαστού, όπως οι κύστεις και άλλες μη καρκινικές αλλαγές στον ιστό του μαστού, «δείχνουν» τις γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ανωμαλιών.

Τα συμπτώματα πρέπει να θεωρούνται προειδοποιητικό σημάδι και οι γυναίκες να υποβάλλονται σε πιο τακτικούς ελέγχους, ειδικά αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 800.000 Ισπανίδες, ηλικίας από 50 έως 69 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο του μαστού τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 1996 και 2015.

Μέχρι το 2017, 17.827 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καλοήθη νόσο του μαστού και 11.708 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Από αυτές που διαγνώστηκαν με καλοήθεια, περίπου 25 στις 1.000 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με 15 στις 1.000 που δεν είχαν την πάθηση.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από την ηλικία των γυναικών και παρέμεινε για τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βαρκελώνη.

Η Δρ. Marta Roman, από το Hospital del Mar της Βαρκελώνης, είπε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη στρατηγική εξατομικευμένου ελέγχου μαστού με βάση τα ατομικά προφίλ κινδύνου των γυναικών.

Αυτό «θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους και να αυξήσει τα οφέλη» βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι θα προσφερθεί κατάλληλος έλεγχος και θεραπεία σε όσες κινδυνεύουν περισσότερο.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση, μαζί με όσα ήδη γνωρίζουμε για άλλους παράγοντες κινδύνου, για να βοηθήσουμε στη βελτιστοποίηση του προληπτικού ελέγχου του μαστού που προσφέρουμε στις γυναίκες», είπε.

«Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με καλοήθη νόσο του μαστού και έχει άλλους παράγοντες υψηλού κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τον πιο τακτικό έλεγχο».

Περίπου 260.000 γυναίκες στην Αμερική διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός ανέρχεται στις 55.000.

Οι γυναίκες υποβάλλονται σε μαστογραφία εάν παραπεμφθούν από γιατρό ή στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου που προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών κάθε τρία χρόνια. Έτσι εντοπίζεται περίπου το 87% των όγκων.

Ωστόσο, τα δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες δεν προσέρχονται στα ραντεβού τους, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους.

Σχεδόν όλες (98%) οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί στο πιο πρώιμο στάδιο της νόσου επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 25%που διαγιγνώσκονται στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Οι μη καρκινικοί όγκοι, όπως οι κύστεις και τα ινοαδενώματα, συχνά δεν χρειάζονται θεραπεία και υποχωρούν από μόνα τους.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάμερον, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Καρκίνο του Μαστού, είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Οι μαστογραφίες αρκετά συχνά εντοπίζουν σημάδια ασθένειας του μαστού που δεν είναι καρκίνος, όπως κύστεις και ινοαδενώματα, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πλειοψηφία των γυναικών με αυτές τις παθήσεις δεν θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στην επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.