Mια νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες χώρες είναι… πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά, αλλά και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.
Τα στοιχεία της παγκόσμιας κατά κεφαλήν χρήσης αντικαταθλιπτικών δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που παίρνουν τα φάρμακα.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data ανέλυσαν τον αριθμό των συνταγογραφήσεων που μοιράστηκαν σε 22 χώρες.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η έρευνα έδειξε ότι η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 161,1 ανά 1.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε έναν στους έξι ανθρώπους. Η χώρα η οποία ζει με μακρούς και σκοτεινούς χειμώνες έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους.
Η θέση της Ελλάδας
Στη συνέχεια όμως ακολουθεί η πολύ πιο ηλιόλουστη Πορτογαλία στη σχετική λίστα με 139 ανά 1000 και ο Καναδάς 130 σχετικές συνταγογραφήσεις ανά 1.000.
Οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό 110 ανά 1.000 άτομα , που τις τοποθετεί στην πέμπτη θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί από κοντά στην έβδομη θέση, με 108 συνταγές ανά 1.000 Βρετανούς.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση με 70 συνταγογραφήσεις ανά 1000 κατοίκους
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα κατέλαβε την τελευταία θέση, με 27 συνταγογραφήσεις ανά 1.000 κατοίκους, όπου η κατάθλιψη και η ανάλογη θεραπεία θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού.
Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα αντικταθλιπτικά
Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι η πρωτιά της Ισλανδίας πιστεύουν ότι δεν οφείλεται στους σκοτεινούς, κρύους χειμώνες που ταλαιπωρούν τη χώρα αλλά στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά είναι αρκετά φθηνά εκεί, αναφέρει η Daily Mail στο δημοσίευμά της.
Εξάλλου από το 2023, η «Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας» κατέταξε την Ισλανδία ως την τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο μετά τη Φινλανδία και τη Δανία.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι είχε το υψηλότερο «αίσθημα κοινωνικής υποστήριξης» και το δεύτερο υψηλότερο σκορ «γενναιοδωρίας».
Oι τιμές των φαρμάκων στην Ισλανδία
Το Al Jazeera εκτιμά ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ισλανδία είναι επτά φορές φθηνότερες από τη θεραπεία, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παίρνουν τόσοι πολλοί κάτοικοι και με τόση ευκολία.
Όσο αφορά δε στη Νότια Κορέα που βρέθηκε στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, οι ερευνητές σε μελέτη του European Journal of Public Health απέδωσαν το χαμηλό αυτό ποσοστό στο ότι τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι Νοτιοκορεάτες είναι πιο πιθανό να θεωρούν την κατάθλιψη ως ένδειξη αδυναμίας, ξεχωρίζοντας.