ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Σέριφος: Η απόδειξη ότι είμαστε στην χώρα που καίγονται ακόμα και τα βράχια...

Νέα έρευνα: Όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Η χημική ουσία BPA (δισφαινόλη Α) μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Νέα έρευνα: Όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Μια νέα έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χημική ουσία BPA (δισφαινόλη Α) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA ανήκει στους λεγόμενους ορμονικούς διαταράκτες.

«Είναι τα πρώτα ευρήματα που παρέχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 40 υγιείς ενήλικες να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο (placebo), είτε περίπου 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους τους BPA καθημερινά – δόση η οποία σήμερα κρίνεται ασφαλής από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε BPA ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως η ασφαλής δόση θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προτείνουν αυτές τις αλλαγές στους ασθενείς», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Η μείωση της έκθεσης σε BPA με τη χρήση μπουκαλιών από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, είπαν.

Τα πλαστικά μπουκάλια υπάρχουν πλέον παντού στον κόσμο λόγω της ευκολίας τους, όλο και περισσότερα στοιχεία όμως, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών συστατικών τους στην υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.