Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής και δεν χρησιμοποιούν ακουστικό βαρηκοΐας, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν άνοια από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας και από εκείνους που δεν έχουν απώλεια ακοής.
«Οι υποκείμενες οδοί που μπορεί να συνδέουν τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας με την υγεία του εγκεφάλου είναι ασαφείς», δήλωσε ο Fan Jiang από το Κέντρο Διαχείρισης Υγείας και Πολιτικής της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Shandong στο Jinan της Κίνας.
Ο εγκέφαλος κουράζεται για να ακούσει όταν υπάρχει απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να τον διευκολύνουν, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί σε άλλες διεργασίες εργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.
«Προτείνουμε στους ανθρώπους να αναζητούν επαρκή αξιολόγηση και θεραπεία της απώλειας ακοής στα αρχικά στάδια, όπως είναι η τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας», σημειώνει ο Jiang.
Για τη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank) για περίπου 437.700 άτομα.
Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν για την απώλεια ακοής, καθώς και αν χρησιμοποιούσαν ακουστικό βαρηκοΐας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες με διαγνώσεις άνοιας χρησιμοποιώντας νοσοκομειακά αρχεία και δεδομένα από μητρώο θανάτων.
Περίπου το 75% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν ότι δεν είχαν απώλεια ακοής, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι είχαν κάποια απώλεια ακοής. Από τους τελευταίους, το 11,7% χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.
Σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική ακοή, όσοι είχαν απώλεια ακοής και δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικό βαρηκοΐας, είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σε άτομα με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.
Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος ήταν μικρός: Τα άτομα με απώλεια ακοής που δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας έχουν κίνδυνο 1,7% να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με 1,2% μεταξύ εκείνων που δεν έχουν απώλεια ακοής ή εκείνων που παρουσιάζουν απώλεια ακοής αλλά χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι ερευνητές έλεγξαν και άλλους παράγοντες, όπως η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας. Αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για λιγότερο από το 8% της συσχέτισης μεταξύ απώλειας ακοής και κινδύνου άνοιας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Public Health.