
Η παρατεταμένη χρήση οθονών από τους εφήβους, είτε για ψυχαγωγία είτε για κοινωνική δικτύωση, μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα του ύπνου τους, προκαλώντας ανησυχητικές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σουηδία.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει μια σοβαρή σύνδεση μεταξύ των διαταραχών ύπνου που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση οθονών και των αυξημένων συμπτωμάτων κατάθλιψης, κυρίως στις έφηβες.
Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε 4.800 Σουηδούς μαθητές ηλικίας 12 έως 16 ετών, αποκαλύπτει ότι η υπερβολική ενασχόληση με τις οθόνες είχε άμεση επίπτωση στις συνήθειες ύπνου των εφήβων. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι μαθητές που περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες τείνουν να αναβάλλουν την ώρα του ύπνου, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι φυσικοί τους κύκλοι ύπνου και αφύπνισης.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Sebastian Hökby, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, «Διαπιστώσαμε ότι οι έφηβοι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, ανέπτυξαν επίσης χειρότερες συνήθειες ύπνου με την πάροδο του χρόνου. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, ιδίως στα κορίτσια».
Αυτές οι διαταραχές του ύπνου φαίνεται να συνδέονται άμεσα με συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία είναι ιδιαίτερα εμφανή στα κορίτσια. Συγκεκριμένα, το 38% έως 57% των συμπτωμάτων κατάθλιψης στα κορίτσια αποδόθηκαν στις αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου λόγω της χρήσης οθόνης, μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που καθιστά σαφές το μέγεθος της επιρροής της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, ενώ και τα αγόρια παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο λόγω της χρήσης οθονών, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη σύνδεση με τα συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό υπογραμμίζει τη φύση της διαφοράς στα δύο φύλα, μια τάση που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες έρευνες.
Η μελέτη αυτή ενισχύει τη σημασία του περιορισμού του χρόνου που αφιερώνουν οι νέοι στις οθόνες. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον περιορισμό αυτής της χρήσης, αν και δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένα χρονικά όρια για την υγιή χρήση των οθονών. Αντίστοιχα, η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας προτείνει στους εφήβους να μην περνούν πάνω από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες.
Ο Hökby και η ομάδα του καταλήγουν: «Εάν ο χρόνος χρήσης των οθονών μειωνόταν με κάποιον τρόπο, για παράδειγμα μέσω πολιτικών δημόσιας υγείας, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα μειώνονταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε νεαρές Σουηδές, πιθανώς και νεαρούς Σουηδούς».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.