ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Νέα έρευνα: Πόσες είναι οι ιδανικές ώρες ύπνου μετά τα 40;

Τι συνέπειες έχουν οι αποκλίσεις στη διάρκεια του ύπνου από το ιδανικό

Νέα έρευνα: Πόσες είναι οι ιδανικές ώρες ύπνου μετά τα 40;

Ο υπερβολικά πολύς και ο υπερβολικά λίγος ύπνος μετά την ηλικία των 40 ετών σχετίζεται με μειωμένες νοητικές επιδόσεις και φτωχή ψυχική υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ιδανική διάρκεια ύπνου από τη μέση έως την τρίτη ηλικία είναι οι 7 ώρες. Για κάθε ώρα απόκλισης από αυτή τη διάρκεια, οι νοητικές και οι ψυχικές επιδόσεις επιδεινώνονται. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η συνέπεια στην διάρκεια του ύπνου.

«Από τα ευρήματά μας καθίσταται σαφές ότι οι διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Barbara Sahakian, καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 38 έως 73 ετών. Όλοι τους είχαν απαντήσει σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου, την ψυχική υγεία και την ευεξία τους. Είχαν επίσης υποβληθεί σε μία σειρά από τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Οι σχεδόν 40.000 από αυτούς είχαν επιπλέον υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και σε γενετική ανάλυση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο υπερβολικός ύπνος σχετίζονταν με διαταραχή στις νοητικές δεξιότητες, όπως:

  • Η ταχύτητα στην επεξεργασία των πληροφοριών
  • Η οπτική προσοχή
  • Η μνήμη
  • Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Επιπλέον, οι εθελοντές που κοιμόντουσαν περισσότερες ή λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ:

  • Εκδήλωναν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
  • Είχαν χειρότερη ευεξία

Ο ελλιπής και ο υπερβολικός ύπνος σχετίσθηκε επίσης με διαφορές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται:

  • Στη νοητική επεξεργασία
  • Στη μνήμη

Ο βαθύς ύπνος

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών επειδή διαταράσσεται πρωτίστως το στάδιο των βραδέων κυμάτων του ύπνου (βαθύς ύπνος).

Το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο για την εδραίωση της μνήμης. Η έλλειψή του σχετίζεται επίσης με την συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που χαρακτηρίζει μερικές μορφές άνοιας. Ο ελλιπής βαθύς ύπνος υπονομεύει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να απαλλάσσεται από τις τοξίνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής και ο υπερβολικός ύπνος στην μέση ηλικία μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για νοητική έκπτωση στην τρίτη ηλικία, λένε οι ερευνητές. Επομένως, πρέπει εγκαίρως να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κοιμόμαστε τις 7 ώρες που χρειαζόμαστε κάθε βράδυ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.