ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Νέα έρευνα: Τα μύρτιλα βοηθούν το σώμα να «καίει» περισσότερο λίπος

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια

Νέα έρευνα: Τα μύρτιλα βοηθούν το σώμα να «καίει» περισσότερο λίπος

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, διαπιστώθηκε πως τα μύρτιλα θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να αδυνατίσετε και να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις.

Ειδικότερα, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 25 γραμμαρίων αποξηραμένων φρούτων καθημερινά (που ισοδυναμούν με ένα φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα), ωθεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος ενώ ασκείται.

Οι ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή της Καλιφόρνια και το Τμήμα Κινησιολογίας και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Gonzago θέλησαν να διερευνήσουν τις πιθανές επιδράσεις των φρούτων στην προσπάθεια απώλειας βάρους και ενίσχυσης της μυϊκής μάζας.

Εξέτασαν 11 άνδρες ποδηλάτες από τους οποίους ζητήθηκε να κάνουν καθημερινά επί 40 λεπτά ποδήλατο σε μέτρια ένταση. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής άσκησης, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα αίματος από τα δάχτυλά τους κάθε 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά 25 γραμμάρια αποξηραμένων βατόμουρων πριν από την καθημερινή τους άσκηση, παρέχοντας εκ νέου δείγματα αίματος.

Μετά από τη δοκιμαστική περίοδο, που διήρκεσε 2 εβδομάδες συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας κούπας μύρτιλων την ημέρα βοηθούσε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ παράλληλα βοηθούσε τους μύες να αποθηκεύσουν μεγαλύτερα αποθέματα γλυκόζης, δηλαδή της κύριας πηγής ενέργειας του σώματος.

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, το σώμα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια, μια διαδικασία γνωστή ως οξείδωση λίπους.

Ωστόσο, καθώς η σωματική άσκηση εντείνεται, η οξείδωση λίπους μειώνεται. Έτσι, το σώμα αναγκάζεται να στραφεί στα αποθέματα γλυκόζης, που προέρχονται από τους υδατάνθρακες.

Η καύση της γλυκόζης προκαλεί όμως αίσθημα κόπωσης. Αντίθετα, η κατανάλωση βατόμουρων έδειξε ότι μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση λίπους, μειώνοντας παράλληλα την καύση της γλυκόζης.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι στα 40 λεπτά άσκησης, τα επίπεδα οξείδωσης λίπους αυξήθηκαν κατά 31,1%, ενώ παράλληλα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, που αποτελούν δείκτη κόπωσης, μειώθηκαν σημαντικά.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν περισσότερο λίπος μετά την κατανάλωση μύρτιλων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.