ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Νέα έρευνα: Το ξενύχτι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να υποστρέψει την κατάθλιψη για αρκετές ημέρες

«Ανακαλύψαμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο»

Νέα έρευνα: Το ξενύχτι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να υποστρέψει την κατάθλιψη για αρκετές ημέρες

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε ότι το ξενύχτι, μπορεί στην πραγματικότητα, να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να υποστρέψει την κατάθλιψη για αρκετές ημέρες.

Τα ευρήματά της υποδηλώνουν πως μία άυπνη νύχτα μπορεί να εξαντλήσει το σώμα, αλλά ο εγκέφαλος νιώθει μέσ’ την καλή χαρά. Οι ειδικοί λένε πως αιτία γι’ αυτό είναι η ντοπαμίνη – η φυσική ουσία που παίζει ρόλο στο αίσθημα ικανοποίησης και επιβράβευσης.

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη σε ποντίκια, υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις ενός ξενυχτιού είναι εφάμιλλες με εκείνες ενός ισχυρού αντικαταθλιπτικού φαρμάκου!

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neuron. Νευροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου θέλησαν να εξακριβώσουν γιατί πολλοί άνθρωποι είναι σαν μεθυσμένοι την ημέρα μετά από ένα ξενύχτι.

Έτσι προκάλεσαν ήπια, σύντομη έλλειψη ύπνου σε ομάδα ποντικιών. Ύστερα, παρακολούθησαν τη συμπεριφορά τους και κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Όπως διαπίστωσαν, κατά την οξεία φάση της έλλειψης ύπνου, δεν αυξήθηκε μόνο η παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Αυξήθηκε επίσης η συναπτική πλαστικότητα του εγκεφάλου τους – δηλαδή η ικανότητα των νευρικών κυττάρων να συνδέονται μεταξύ τους.

Με άλλα λόγια, «αναδιοργανώθηκε» ο εγκέφαλός τους, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν μία «χαρωπή» συμπεριφορά για τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα ευρήματα βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης. Μπορεί επίσης να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικά.

«Η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι πολύ καλά μελετημένη και οι καταστροφικές επιπτώσεις της τεκμηριωμένες. Ωστόσο η βραχεία έλλειψη ύπνου, όπως αυτή που προκαλεί το περιστασιακό ξενύχτι, είναι λιγότερο κατανοητή», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Yevgenia Kozorovitskiy, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροβιολογίας στο Northwestern.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ανακαλύψαμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο. Αυτό αποτελεί σημαντική υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο κοινές δραστηριότητες, όπως ένα ξενύχτι, ασκούν βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.