Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με βάση το κρέας.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bond κατέληξαν στο συμπέρασμα αφού εξέτασαν τη διατροφή 438 Αυστραλών (108 με Αλτσχάιμερ και 330 σε μια υγιή ομάδα ελέγχου).
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, χρησιμοποίησε δεδομένα από την μεγάλη και διαρκή έρευνα Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging, η οποία από το 2006 παρακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων και παρατηρεί την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ σε ορισμένους συμμετέχοντες.
Όσοι είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ:
- Έτειναν να τρώνε τακτικά τροφές όπως κρεατόπιτες, λουκάνικα, ζαμπόν, πίτσες και χάμπουργκερ.
- Κατανάλωναν επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, φράουλες, αβοκάντο, πιπεριές, αγγούρια, καρότα, λάχανο και σπανάκι.
- Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση κρασιού (τόσο κόκκινου, όσο και λευκού) ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την υγιή ομάδα.
Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτως, Tahera Ahmed, είπε ότι ελπίζει τα ευρήματα αυτά να ενθαρρύνουν τους νέους να υιοθετήσουν πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από τη γνωστική εξασθένηση:
“Η ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο ξεκινά στην μέση ηλικία και τα αποτελέσματά του μπορούν να αποδοθούν σε έναν μη υγιεινό τρόπο ζωής από μικρότερη ηλικία. Η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών, βιολογικών τροφίμων ή σπιτικών γευμάτων είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με την τακτική κατανάλωση πρόχειρων ή επεξεργασμένων τροφίμων. Τέτοιες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν σε αγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση αυτών των ανησυχιών για την υγεία”.
Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τις θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής ή της δίαιτας DASH στην υγεία του εγκεφάλου. Αλλά αυτή πιστεύεται ότι αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με το Αλτσχάιμερ.
Η Ahmed, η οποία εργάζεται στον τομέα των Στατιστικών Υγείας στο Bond Business School, ολοκλήρωσε την μελέτη υπό την επίβλεψη του δρ. Ping Zhang και του καθηγητή Kuldeep Kumar, ο οποίος είναι μέλος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και πιστοποιημένος στατιστικολόγος.
Η Ahmed σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη της για το Αλτσχάιμερ εξετάζοντας πιθανές σχέσεις μεταξύ της νόσου και των διαταραχών ύπνου, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών, του επαγγέλματος και της οικογενειακής κατάστασης.