ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

Τέτοιες αλλαγές μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας δείχνει ότι οι αλλαγές που γίνονται νωρίς στον τρόπο ζωής, όπως αλλαγές σε επίπεδο διατροφής και άσκησης στην παιδική και εφηβική ηλικία, μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στη ζωή ενός ανθρώπου.

Η μελέτη για τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή στα παιδιά (Physical Activity and Nutrition in Children – PANIC) είναι η πρώτη μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία μεταβολομικής υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS) για την ανάλυση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία αλλαγές στον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Αναλύοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές σε 80 μεταβολίτες, που συνδέονται με κρίσιμες διαδικασίες για την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η φλεγμονή και η υγεία του εντέρου.

Αυτό που κάνει τα ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά είναι ότι 17 από αυτούς τους μεταβολίτες παρέμειναν αλλαγμένοι ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια, αν και το πιο εντατικό μέρος της παρέμβασης στον τρόπο ζωής διήρκεσε μόνο τα δύο πρώτα χρόνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι μια έγκαιρη παρέμβαση μπορεί όχι μόνο να έχει άμεσα οφέλη, αλλά και μακροχρόνια για την υγεία.

Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν στα λιπαρά αμίδια, μόρια που εμπλέκονται σε μια ποικιλία φυσιολογικών λειτουργιών όπως η φλεγμονή, ο έλεγχος του βάρους, η διατροφική συμπεριφορά, ο ύπνος, ο έλεγχος του πόνου και του άγχους, η αγγειογένεση, η αρτηριακή διαστολή και η νευροπροστασία.

Τέτοιες αλλαγές μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η έρευνά μας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι πρώιμες και συνεχείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην πορεία της υγείας του παιδιού», λέει ο καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγιεινές συνήθειες να ξεκινούν έγκαιρα, καθώς οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών που συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία ή ακόμη και κατά την εμβρυϊκή περίοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό iScience.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.