Αυτό με την Λιβύη που πήρε όλη την ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ. μέχρι την Κρήτη, να το προσέξουμε. Νομίζω ακολουθεί και η ίδια η Κρήτη σε λίγο...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι γερνούν γρηγορότερα σε 2 σημαντικά ηλικιακά ορόσημα

Η γήρανση είναι πολύπλοκη και συνδέεται με αυξανόμενους κινδύνους για ασθένειες κάθε είδους

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι γερνούν γρηγορότερα σε 2 σημαντικά ηλικιακά ορόσημα

Νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι μοριακές αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση, δείχνουν ότι οι άνθρωποι βιώνουν δύο δραστικές αιχμές γήρανσης, η μία στη μέση ηλικία των 44 ετών και η άλλη στη μέση ηλικία των 60 ετών.

«Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου- υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές», εξήγησε ο γενετιστής Michael Snyder του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τον Αύγουστο του 2024, όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη.

«Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των 40 είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας των 60. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζονται».

Η γήρανση είναι πολύπλοκη και συνδέεται με αυξανόμενους κινδύνους για ασθένειες κάθε είδους.

Ο Snyder και οι συνάδελφοί του ερευνούν τη βιολογία της γήρανσης για να κατανοήσουν καλύτερα ποιες αλλαγές συμβαίνουν και πώς, προκειμένου να μετριάσουν και να θεραπεύσουν καλύτερα αυτές τις παθήσεις.

Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες για τη γήρανση

Για τον σκοπό αυτό, παρακολουθούν μια ομάδα 108 ενηλίκων, οι οποίοι δωρίζουν βιολογικά δείγματα κάθε λίγους μήνες επί σειρά ετών.

Παρατήρησαν ότι σε ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο κίνδυνος δεν αυξάνεται σταδιακά με τον χρόνο, αλλά κλιμακώνεται απότομα μετά από μια ορισμένη ηλικία.

Έτσι, θέλησαν να εξετάσουν πιο προσεκτικά τους βιοδείκτες της γήρανσης για να δουν αν θα μπορούσαν να εντοπίσουν σχετικές αλλαγές.

Η αιχμή στα μέσα της δεκαετίας του 40 έδειξε αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, της καφεΐνης και του αλκοόλ, καθώς και με καρδιαγγειακές παθήσεις και δυσλειτουργίες στο δέρμα και τους μυς.

Η αιχμή στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σχετιζόταν με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το δέρμα και τους μυς, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη λειτουργία των νεφρών.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Nature Aging

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.